Składniki
4 czubate szklanki mąki pszennej
pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
2 pełne łyżki cukru pudru
6 jajek
1/2 l płynnego miodu
szklanka ciemnego piwa karmelowego
łyżeczka mielonych goździków
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
duża szklanka posiekanych bakalii
tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Masło z cukrem pudrem ucieramy robotem na puch. Następnie cały czas ucierając, dodajemy po żółtku i łączymy wszystko w jedną masę. Po utarciu wszystkich żółtek dodajemy: piwo, wymieszaną z dwoma łyżeczkami letniej wody sodę i mąkę (sypiemy przez sito). Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy korzenie i bakalie oraz pianę ubitą z białek. Składniki dokładnie, ale delikatnie łączymy.
Następnie jednolitą masę przekładamy do przygotowanych dwóch form keksowych i od razu wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 150 stopni przez godzinę lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta).