Przepis na murzynka

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 07-05-2012 r.

Murzynek to ciasto, które nazywam „wyjściem awaryjnym”. Przygotowuje się go bardzo szybko. Jego największym atutem jest to, że na długo zachowuje świeżość. Smak ciasta można wzbogacić bakaliami oraz śliwkami węgierkami z kompotu, które powodują, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Oczywiście murzynek nie byłby murzynkiem bez polewy kakaowej.

Składniki

1 kostka palmy
7 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 całe jajka
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dżemu

Wykonanie

Do garnka wrzucamy margarynę, cukier waniliowy, kakao i wlewamy wodę. Wszystko gotujemy 5 min. od czasu do czasu mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawiamy do wystygnięcia.



Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko ucieramy. Na koniec dodajemy dżem, ubitą pianę i ponownie mieszamy. Pieczemy 45 min. w temperaturze 160 stopni.

Jak już ciasto będzie zimne polewamy obficie polewą, która wzbogaci smak.
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28240 )
Array ( [docId] => 28240 )

Array ( [docId] => 28240 )