Murzynek to ciasto, które nazywam „wyjściem awaryjnym”. Przygotowuje się go bardzo szybko. Jego największym atutem jest to, że na długo zachowuje świeżość. Smak ciasta można wzbogacić bakaliami oraz śliwkami węgierkami z kompotu, które powodują, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Oczywiście murzynek nie byłby murzynkiem bez polewy kakaowej.
Składniki
1 kostka palmy
7 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 całe jajka
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dżemu
Wykonanie
Do garnka wrzucamy margarynę, cukier waniliowy, kakao i wlewamy wodę. Wszystko gotujemy 5 min. od czasu do czasu mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko ucieramy. Na koniec dodajemy dżem, ubitą pianę i ponownie mieszamy. Pieczemy 45 min. w temperaturze 160 stopni.
Jak już ciasto będzie zimne polewamy obficie polewą, która wzbogaci smak.
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.