Puszysty sernik wiedeński

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 19-07-2012 r.

Puszysty, delikatny sernik z rodzynkami o niepowtarzalnym smaku. Smakuje przepysznie i wspaniale wygląda. Piekę go niemal zawsze i za każdym razem wychodzi mi on coraz lepiej. Polecam osobom, które lubią takie wykwintne słodkości.

Składniki

1 kg tłustego, białego sera
10 jajek
25 dag masła lub margaryny PALMY
2 szklanki cukru pudru
2 kopiaste łyżki mąki (najlepiej krupczatki)
budyń waniliowy
cukier waniliowy
2 szklanki rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej (jeżeli ktoś nie lubi można nie dodawać)
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Wykonanie

Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, w kilku częściach, należy dodać dobrze zmielony (co najmniej dwa razy) biały ser. Cały czas ucierając, wsypujemy do masy serowej przesianą przez sito mąkę krupczatkę oraz budyń waniliowy. Na samym końcu dodajemy pianę ubitą z 5 białek.

Gdy masa będzie gotowa, dodajemy do niej bakalie, dobrze mieszamy i całość wylewamy do wcześniej wysmarowanej oraz posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 70-80 minut.

Sernik będzie upieczony, kiedy wierzch się zarumieni, a boki lekko będą odstawały do formy. Możemy go podawać z dodatkiem bitej śmietany lub po prostu posypany cukrem pudrem.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28299 )
Array ( [docId] => 28299 )

Array ( [docId] => 28299 )