Kiedy po raz pierwszy upiekłem sernik z makiem, to byłem nim mile zaskoczony. Smakuje wręcz wybornie, a podany na talerzyku do kawy, komponuje się wspaniale. Najlepiej tuż po upieczeniu posypać go cukrem pudrem lub ozdobić roztopioną mleczną czekoladą. Na prawdę polecam.
Składniki:
Masa makowa:
6 jajek
1 szklanka cukru
25 dag maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie ( według uznania )
Masa serowa:
60 dag sera białego ( półtłusty )
15 dag masła
30 dag cukru pudru
5 jajek
bakalie
½ łyżki proszku do pieczenia
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Masa makowa: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mak zagotować z dodatkiem mleka, odstawić aż ochłodnie i zmielić ( minimum 3 razy ). Do masy dodać zmielony mak, przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy bakalie oraz ubitą na sztywną pianę z białek.
Masa serowa: Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz masłem. Dodać dwukrotnie zmielony bały ser oraz przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek oraz bakalie.
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę pierwsze wykładamy masę makową, a na nią nie równo łyżką wykładamy masę serowej. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 60 minut ( aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, należy włożyć do niego patyczek i po wyjęciu musi być on suchy ). Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem.