Zapraszając znajomych na kawę czy herbatę niejednokrotnie zastanawiasz się co podać jako przekąskę. Goście z przyjemnością skosztują drobnych słodkości, a z pewnością idealnym rozwiązaniem będą rogaliki z truskawkami. Wykorzystaj sezon i zamiast marmolady przygotuj nadzienie ze świeżych owoców. Taki deser z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Składniki
1/2 kg mąki
10 dkg margaryny (może być masło)
2/3 szklanki cukru (może być cukier puder, ale niekoniecznie)
2 żółtka (białka zachować do posmarowania rogalików)
5 dkg drożdży
0,3 litra mleka
opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
szczypta soli
1/4 kg truskawek
1/2 szklanki cukru pudru, woda i 1/2 cytryny jako składniki lukru
Wykonanie
Przygotować rozczyn z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru oraz 3 łyżek
mleka. Żółtka utrzeć z cukrem dodając cukier wanilinowy lub aromat
waniliowy. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka,
szczyptę soli i letnie mleko.
Po wyrobieniu ciasta (tworzą się pęcherzyki) dodać letni tłuszcz
(margarynę należy roztopić w rondlu) i wyrabiać aż ciasto przestanie
lśnić. Odstawić do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość. W
tym czasie umyć truskawki i usunąć szypułki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła i pokroić promieniście na 8 kawałków. W każdy uzyskany w ten sposób trójkąt należy włożyć truskawkę i zwinąć formując rogaliki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gotowe rogaliki posmarować białkiem. Piec na złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni.
Po wystudzeniu gotowe rogaliki można polukrować. W tym celu należy zagotować wodę. Do miski wsypujemy kilka łyżek cukru pudru i zalewamy kilkoma kroplami wrzątku. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Ważne jest aby otrzymać płynną, ale gęstą masę – odpowiednio dodajemy cukier puder lub wodę. Gęstniejącym lukrem smarujemy ostudzone rogaliki.