Składniki
3 opakowania (75 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym
opakowanie (25 dag) serka homogenizowanego o smaku waniliowym
cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru pudru
szklanka mleka
2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
2 szklanki rodzynek
3 szklanki dokładnie rozkruszonych herbatników
Wykonanie
Opłukane rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do odsączenia. Żelatynę moczymy w dwóch łyżkach zimnego mleka, gdy napęcznieje – zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. Dodajemy cukier waniliowy i schładzamy. Dużą tortownicę wykładamy pokruszonymi herbatnikami w takiej ilości, aby cały spód był dokładnie przykryty. Serki łączymy z cukrem pudrem, wychłodzonym mlekiem z żelatyną i połową rodzynek.