Sernik dietetyczny z rodzynkami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Sernik to dla większości z nas ciasto z białego sera. W takiej wersji najczęściej pojawia się na naszych stołach. W związku jednak z tym, że jest on olbrzymią bombą kaloryczną, nie każdy może pozwolić sobie na jego skosztowanie. A co z osobami, które są na diecie? Wszystkim łasuchom, które muszą uważać co jedzą, polecam sernik w wersji dietetycznej.

Składniki

3 opakowania (75 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym
opakowanie (25 dag) serka homogenizowanego o smaku waniliowym
cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru pudru
szklanka mleka
2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
2 szklanki rodzynek
3 szklanki dokładnie rozkruszonych herbatników

Wykonanie

Opłukane rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do odsączenia. Żelatynę moczymy w dwóch łyżkach zimnego mleka, gdy napęcznieje – zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. Dodajemy cukier waniliowy i schładzamy. Dużą tortownicę wykładamy pokruszonymi herbatnikami w takiej ilości, aby cały spód był dokładnie przykryty. Serki łączymy z cukrem pudrem, wychłodzonym mlekiem z żelatyną i połową rodzynek.



 

Tak przygotowaną masę wykładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch sypiemy, w miarę równomiernie, pozostałe rodzynki, lekko dociskamy. Sernik wstawiamy do lodówki, nawet na kilka godzin.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28258 )
Array ( [docId] => 28258 )

Array ( [docId] => 28258 )