Tradycyjna szarlotka to kruche ciasto maślane i jabłka z cukrem i cynamonem. Proste i smaczne, liczą się jednak odpowiednio dobrane proporcje.
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
5 żółtek
masło lub margaryna
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
Nadzienie:
5-6 jabłek
cynamon
oliwa z oliwek
aromat migdałowy
½ szklanki cukru pudru
Wykonanie
Żółtka ubijamy z cukrem. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej ubite żółtka oraz śmietanę i szczyptę soli, żeby ciasto się nie przypaliło. Mieszamy. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i gdy przestygnie dodajemy do reszty składników.
Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Powinno być o konsystencji plasteliny i pozwolić się formować. Jeśli będzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie – trochę mąki. Należy pamiętać, że masło długo się wchłania, więc przy wyrabianiu ciasta należy wykazać się cierpliwością.
Następnie połowę ciasta wkładamy na 20 minut do zamrażalnika a resztę wykładamy do formy uprzednio nasmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Najlepiej wziąć okrągłą formę i wykleić ciastem spód oraz boki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.