Szarlotka – lato szybko minie

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grabowska-Peda Marta
Data: 28-06-2012 r.

Chociaż szarlotka to pyszny deser przez cały rok, kiedy na straganach widać truskawki i maliny nikt nie myśli o jabłkach, zwłaszcza że te najsmaczniejsze będą dopiero pod koniec sierpnia. Warto jednak już dziś zapoznać się z przepisem na pyszną szarlotkę, bo gdy nadejdzie sezon będziesz mógł od razu przystąpić do działania.

Tradycyjna szarlotka to kruche ciasto maślane i jabłka z cukrem i cynamonem. Proste i smaczne, liczą się jednak odpowiednio dobrane proporcje.

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki
szklanka cukru
5 żółtek
masło lub margaryna
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany

Nadzienie:

5-6 jabłek
cynamon
oliwa z oliwek
aromat migdałowy
½ szklanki cukru pudru

Wykonanie

Żółtka ubijamy z cukrem. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej ubite żółtka oraz śmietanę i szczyptę soli, żeby ciasto się nie przypaliło. Mieszamy. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i gdy przestygnie dodajemy do reszty składników.

Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Powinno być o konsystencji plasteliny i pozwolić się formować. Jeśli będzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie – trochę mąki. Należy pamiętać, że masło długo się wchłania, więc przy wyrabianiu ciasta należy wykazać się cierpliwością.

Następnie połowę ciasta wkładamy na 20 minut do zamrażalnika a resztę wykładamy do formy uprzednio nasmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Najlepiej wziąć okrągłą formę i wykleić ciastem spód oraz boki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.

 

A teraz czas na nadzienie: jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią jabłka. Dodajemy cukier puder, cynamon i aromat. Wszystko razem mieszamy i uważamy, żeby jabłka się nie przypaliły.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim jabłka. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce na grubych oczkach i układamy na jabłkach tak, żeby tworzyło kruszonkę. Całość stawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut aż się zrumieni. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub poczekać aż przestygnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Grabowska-Peda Marta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28287 )
Array ( [docId] => 28287 )

Array ( [docId] => 28287 )