Szarlotka – lato szybko minie

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grabowska-Peda Marta
Data: 28-06-2012 r.

Chociaż szarlotka to pyszny deser przez cały rok, kiedy na straganach widać truskawki i maliny nikt nie myśli o jabłkach, zwłaszcza że te najsmaczniejsze będą dopiero pod koniec sierpnia. Warto jednak już dziś zapoznać się z przepisem na pyszną szarlotkę, bo gdy nadejdzie sezon będziesz mógł od razu przystąpić do działania.

Tradycyjna szarlotka to kruche ciasto maślane i jabłka z cukrem i cynamonem. Proste i smaczne, liczą się jednak odpowiednio dobrane proporcje.

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki
szklanka cukru
5 żółtek
masło lub margaryna
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany

Nadzienie:

5-6 jabłek
cynamon
oliwa z oliwek
aromat migdałowy
½ szklanki cukru pudru

Wykonanie

Żółtka ubijamy z cukrem. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej ubite żółtka oraz śmietanę i szczyptę soli, żeby ciasto się nie przypaliło. Mieszamy. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i gdy przestygnie dodajemy do reszty składników.

Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Powinno być o konsystencji plasteliny i pozwolić się formować. Jeśli będzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie – trochę mąki. Należy pamiętać, że masło długo się wchłania, więc przy wyrabianiu ciasta należy wykazać się cierpliwością.

Następnie połowę ciasta wkładamy na 20 minut do zamrażalnika a resztę wykładamy do formy uprzednio nasmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Najlepiej wziąć okrągłą formę i wykleić ciastem spód oraz boki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.

A teraz czas na nadzienie: jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią jabłka. Dodajemy cukier puder, cynamon i aromat. Wszystko razem mieszamy i uważamy, żeby jabłka się nie przypaliły.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim jabłka. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce na grubych oczkach i układamy na jabłkach tak, żeby tworzyło kruszonkę. Całość stawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut aż się zrumieni. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub poczekać aż przestygnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Grabowska-Peda Marta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • Buszan Suchecka Orłowski Adwokat Radcowie Prawni Sp.p.

    ul. Armii Krajowej 22/2, 81-849 Sopot

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • KANCELARIA ADWOKACKA Adwokat Michał Gajda

    ul. Księcia Bogusława X 1/3, 70-440 Szczecin

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 28287 )
Array ( [docId] => 28287 )

Array ( [docId] => 28287 )