Składniki
25 dag masła lub margaryny PALMY
1½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
całe jajko
paczka cukru waniliowego
2 serki homogenizowane (waniliowe)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
szklanka mleka
2 galaretki o smaku truskawkowym
1 kg truskawek
2 paczki herbatników (muszą przykryć dno tortownicy)
Wykonanie
Masło lub margarynę PALME ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku (jajka należy dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem). Pod koniec ucierania dodajemy całe jajko. Gdy składniki się dobrze połączą, dodajemy serek (cały czas ucierając).
Następnie żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki zimnego mleka, natomiast drugą połowę mleka zagotowujemy i wlewamy do żelatyny. Dobrze mieszamy i dodajemy do masy serowej. Po połączeniu wszystkich składników całość wlewamy do tortownicy wyłożonej herbatnikami.