Tort serowy z truskawkami na zimno

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 22-07-2012 r.

Kiedy ten tort zobaczyłem na własne oczy, to po prostu oniemiałem z wrażenia. Wyglądał niesamowicie, ale smakował jeszcze lepiej. Musiałem więc go przygotować własnoręcznie. Jednak przepis trochę zmodyfikowałem, ale rezultat końcowy okazał się niezwykły.

Składniki

25 dag masła lub margaryny PALMY
1½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
całe jajko
paczka cukru waniliowego
2 serki homogenizowane (waniliowe)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
szklanka mleka
2 galaretki o smaku truskawkowym
1 kg truskawek
2 paczki herbatników (muszą przykryć dno tortownicy)

Wykonanie

Masło lub margarynę PALME ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku (jajka należy dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem). Pod koniec ucierania dodajemy całe jajko. Gdy składniki się dobrze połączą, dodajemy serek (cały czas ucierając).

Następnie żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki zimnego mleka, natomiast drugą połowę mleka zagotowujemy i wlewamy do żelatyny. Dobrze mieszamy i dodajemy do masy serowej. Po połączeniu wszystkich składników całość wlewamy do tortownicy wyłożonej herbatnikami.

Tort serowy wkładamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Następnie przygotowujemy galaretkę o smaku truskawkowym i wylewamy ją na masę serową wyłożoną połówkami truskawek. Wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała. Tort możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany, posypany startą mleczną czekoladą.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28300 )
Array ( [docId] => 28300 )