Truskawki z kremem Chantilly

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Omelczuk Maria
Data: 15-05-2012 r.

Wiosną na ulicznych straganach, bazarkach czy w supermarketach pojawiają się truskawki. Nic zaś nie pasuje do tego pysznego, bogatego w witaminę C owocu lepiej niż bita śmietana. Czerwone truskawki na dole, na górze zaś biały, słodki, ubity na sztywno krem Chantilly.

Ciekawą odmianą bitej śmietany jest krem Chantilly – posłodzony i z dodatkiem wanilii. Wymyślił go pod koniec XVII w. François Vatel, kucharz na zamku Chantilly w północno-wschodniej Francji. Deser podany na uroczystym przyjęciu króla Ludwika XIV, wkrótce stał się nieodłącznym elementem francuskiej sztuki cukierniczej. W 2000 r. historia ta została przeniesiona na wielki ekran, zaś główną rolę zagrał Gérard Depardieu. A oto przepis:

Składniki (4 porcje)

300 ml płynnej śmietanki 30% (prosto z lodówki!)
50 g cukru pudru
jedna torebka cukru waniliowego lub troszkę świeżo startej laski wanilii

 

Wykonanie

Ubij śmietankę i oba rodzaje cukrów na sztywną pianę. Warto schłodzić wcześniej także naczynie, w którym będziemy robić krem (można również wstawić je do większej miski z kostkami lodu lub zimną wodą). Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty. Kończymy dopiero wówczas gdy krem zaczyna przyklejać się do trzepaczki.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28241 )
Array ( [docId] => 28241 )

Array ( [docId] => 28241 )