Truskawki z zielonym pieprzem

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Omelczuk Maria
Data: 06-06-2012 r.

Jest to połączenie dość zaskakujące, ale z pewnością warte przetestowania. Takim deserem często raczą się Hiszpanie w Andaluzji, zwłaszcza w późne popołudnia, kiedy słońce mocno jeszcze przygrzewa, a organizm domaga się orzeźwienia.

Składniki

1 kg truskawek
15-25 g zielonego pieprzu, świeżo zmielonego
75 g cukru
szklanka słodkiego wina + trochę rozmieszanego w nim cynamonu, imbiru i mielonych goździków (możesz użyć także hiszpańskiego wina typu sangría, które oprócz wyżej wspomnianych korzennych przypraw zawiera także dodatek soków cytrusowych)
lody waniliowe

Wykonanie

Umyj dokładnie truskawki, odszypułkuj je i wrzuć na rozgrzaną patelnię razem ze zmielonym zielonym pieprzem, cukrem i słodkim winem. Podgotuj trochę aż do momentu kiedy owoce będą lekko podsmażone (ok. 5-10 minut).

Na talerzyku umieść 2 kulki lodów waniliowych, obok zaś truskawki; polej wszystko powstałym w czasie smażenia sosem z zielonego pieprzu.
Uwaga! Aromat silnie uzależnia!

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28264 )
Array ( [docId] => 28264 )