Truskawki zapiekane pod kremem zabajone

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Omelczuk Maria
Data: 15-05-2012 r.

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego podanego na ciepło, wypróbuj truskawki zapiekane pod kremem zabajone. To łatwa w przygotowaniu mikstura z żółtek i cukru (czasem również z dodatkiem mocnego alkoholu – rumu lub słodkiego wina Marsala).

Krem zabajone pochodzi najprawdopodobniej z XVI w. Około 1500 r. kapitan włoskiej floty, Emiliano Giovanni Baglioni, nazywany przez wszystkich marynarzy Zvàn Bajòun, przybył głodny do pewnego portu (nie ma pewności gdzie dokładnie) na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Apenińskiego. Nie otrzymawszy nic innego jak jajka, cukier i wino, naprędce sklecił z nich pyszny krem w kolorze kości słoniowej. Potrawa otrzymała nazwę od imienia kapitana, która z czasem ze Zvàna Bajòuna przekształciła się w zabaglione, po polsku zaś zabajone.

Składniki (na 4 porcje)

6 żółtek
70 g cukru

Wykonanie

W rondelku o grubym dnie zagotuj 5 łyżek wody razem z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, ubijając trzepaczką. Gotuj tę mieszankę w kąpieli wodnej (np. w żaroodpornym naczyniu umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą) ok. 10 min. Krem powinien zgęstnieć. Odstaw na blat i ubijaj aż wystygnie.

Teraz rozłóż truskawki w formie do pieczenia, rozsmaruj na nich krem zabajone i wstaw do piekarnika. Sam wierzch możesz dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Zasada jest taka, by deser zapiekać krótko (ok. 5 min. całkowicie wystarczy), lecz w bardzo wysokiej temperaturze (250°C).

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28242 )
Array ( [docId] => 28242 )