Dlatego też ciasta często pieczone były albo z dolną warstwą zrobioną z okruchów czerstwego pieczywa albo też zupełnie bez spodu. Klasyczny brytyjski czy irlandzki crumble robi się z jabłek. My proponujemy jego czerwcową wersję z truskawkami.
Składniki
800 g truskawek
180 g cukru
100 g mąki
60 g masła + trochę więcej do posmarowania formy
50 g płatków migdałowych
50 g płatków owsianych (np. takich śniadaniowych)
szczypta cynamonu
Wykonanie
Wyjmij masło z lodówki, aby zrobiło się miękkie. Umyj i osusz truskawki, oderwij im szypułki i pokrój na cienkie plasterki. Umieść je wszystkie w misce i zasyp 100 g cukru. Dobrze wymieszaj łyżką i odstaw na jakieś 30 minut. W drugiej misce połącz razem resztę cukru, mąkę, masło oraz płatki migdałowe i owsiane. Ugniataj ciasto palcami aż zacznie się kleić i będzie miało konsystencję okruchów.