Kiedy pieczesz te pyszne muffiny, wiedzą o tym wszyscy twoi sąsiedzi w promieniu co najmniej jednego kilometra! Zapach wanilii jest tak silny i zniewalający, że może nawet odurzyć. Aby cupcakes’y ładnie wyglądały, warto udekorować je kremem z pianek marshmallow albo kolorowym lukrem. Jednak moim zdaniem najlepsze są takie „nagie”, bez żadnej dodatkowej polewy.
Wówczas najlepiej skupić się można na niebiańskim smaku wanilii.
Składniki
220 g cukru
laska wanilii
łyżeczka cukru waniliowego
kilka kropli esencji waniliowej
180 g mąki + trochę więcej do obtoczenia żelków
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody spożywczej
szczypta soli
60 g masła lub margaryny
2 jajka
100 ml śmietanki
60 ml oleju słonecznikowego + trochę więcej do natłuszczenia foremek do muffinów
100 ml mleka
100 g wielokolorowych żelków
Dekoracja (ewentualnie):
krem marshmallow lub lukier cukierniczy
Wykonanie
Nastaw piekarnik na 175°C na „górę i dół” lub na 150°C gdy pieczesz w
termoobiegu. W jednej misce wymieszaj oba cukry i dodaj do nich
ziarenka wyskrobane z rozciętej laski wanilii. Do drugiej miski przesiej
mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę i sól. Połącz zawartości
obu misek. Dodaj masło lub margarynę, później zaś zagnieć wszystko
rękami (ciasto powinno mieć strukturę grubych okruchów).
W kolejnej misce ubij jajka, dolej do nich śmietankę, olej słonecznikowy, mleko oraz esencję waniliową. Zmiksuj wszystko mikserem i wlej to do suchych składników. Znów zmiksuj mikserem przez około 1–2 min.
Jeśli żelki są duże, pokrój je na mniejsze kawałki, po czym obtocz w mące, aby się nie posklejały. W tej postaci, wrzuć je do zmiksowanego ciasta i wymieszaj wszystko łyżką (ale nie za długo).
Natłuść formy do babeczek odrobiną oleju i wlej do nich ciasto – tylko do 2/3 ich wysokości, gdyż cupcakes’y urosną w czasie pieczenia. Piecz babeczki 20-25 min., wyjmij je i odstaw, żeby wystygły. Kiedy będą już chłodne, ostrożnie wyjmij je z foremek za pomocą noża lub widelca (podważając krawędzie).
Możesz udekorować fantazyjnie wierzch każdej z nich kolorowych lukrem lub kremem mashmallow.