Waniliowe babeczki ze śmietanką i żelkami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Omelczuk Maria
Data: 27-06-2012 r.

Kiedy pieczesz te pyszne muffiny, wiedzą o tym wszyscy twoi sąsiedzi w promieniu co najmniej jednego kilometra! Zapach wanilii jest tak silny i zniewalający, że może nawet odurzyć. Aby cupcakes’y ładnie wyglądały, warto udekorować je kremem z pianek marshmallow albo kolorowym lukrem. Jednak moim zdaniem najlepsze są takie „nagie”, bez żadnej dodatkowej polewy.

Wówczas najlepiej skupić się można na niebiańskim smaku wanilii.

Składniki

220 g cukru
laska wanilii
łyżeczka cukru waniliowego
kilka kropli esencji waniliowej
180 g mąki + trochę więcej do obtoczenia żelków
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody spożywczej
szczypta soli
60 g masła lub margaryny
2 jajka
100 ml śmietanki
60 ml oleju słonecznikowego + trochę więcej do natłuszczenia foremek do muffinów
100 ml mleka
100 g wielokolorowych żelków

Dekoracja (ewentualnie):
krem marshmallow lub lukier cukierniczy

Wykonanie

Nastaw piekarnik na 175°C na „górę i dół” lub na 150°C gdy pieczesz w termoobiegu. W jednej misce wymieszaj oba cukry i dodaj do nich ziarenka wyskrobane z rozciętej laski wanilii. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę i sól. Połącz zawartości obu misek. Dodaj masło lub margarynę, później zaś zagnieć wszystko rękami (ciasto powinno mieć strukturę grubych okruchów).

 

W kolejnej misce ubij jajka, dolej do nich śmietankę, olej słonecznikowy, mleko oraz esencję waniliową. Zmiksuj wszystko mikserem i wlej to do suchych składników. Znów zmiksuj mikserem przez około 1–2 min.

Jeśli żelki są duże, pokrój je na mniejsze kawałki, po czym obtocz w mące, aby się nie posklejały. W tej postaci, wrzuć je do zmiksowanego ciasta i wymieszaj wszystko łyżką (ale nie za długo).

Natłuść formy do babeczek odrobiną oleju i wlej do nich ciasto – tylko do 2/3 ich wysokości, gdyż cupcakes’y urosną w czasie pieczenia. Piecz babeczki 20-25 min., wyjmij je i odstaw, żeby wystygły. Kiedy będą już chłodne, ostrożnie wyjmij je z foremek za pomocą noża lub widelca (podważając krawędzie).

Możesz udekorować fantazyjnie wierzch każdej z nich kolorowych lukrem lub kremem mashmallow.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28286 )
Array ( [docId] => 28286 )

Array ( [docId] => 28286 )