Wspaniałe racuszki

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-08-2012 r.

Racuszki są na prawdę niezwykłą przekąską. Można je przygotować na śniadanie lub na kolację. Smakują jeszcze lepiej, gdy do ciasta dodamy pokrojone na cząstki jabłka lub borówki. Najlepiej je jeść, gdy są jeszcze ciepłe. Zimne już nie są takie dobre. Polecam.

Składniki:

2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka ( należy je dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem )
3 płaskie łyżki cukru kryształu
otarta skórka z jednej cytryny ( cytrynę należy dobrze umyć  i sparzyć )
trochę mleka
5 dag masła lub margaryny PALMY
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder  do posypania racuszków

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia.  Później wsypujemy do garnka i dodajemy jeszcze żółtka, szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny oraz rozpuszczone, gorące masło lub margarynę. Wszystko razem rozcieramy drewnianą łyżką, dodając trochę mleka (masa powinna być gęsta, nie może zlewać się z łyżki). Wszystko razem jeszcze dobrze ucieramy i dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać.

Na dosyć głębokiej patelni należy mocno rozgrzać tłuszcz. Trzeba dodać tyle tłuszczu ( margaryna lub smalec ), aby racuszki swobodnie pływały. Na bardzo gorący tłuszcz kłaść małe racuszki i smażyć z obu stron na rumiano. Racuchy zdejmować z patelni łyżką cedzakową i kłaść na papierowym ręczniku kuchennym, aby dobrze osiąkły z tłuszczu. Następnie racuszki obficie posypujemy cukrem pudrem i jemy na gorąco, bo takie najlepiej smakują.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35941 )
Array ( [docId] => 35941 )