Błonnik pokarmowy

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 23-05-2012 r.

Nasz organizm nie trawi błonnika, ale jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Zaburzona przemiana materii, nadwaga, wysoki poziom cholesterolu, zaparcia i cukrzyca to podstawowe schorzenia i dolegliwości, w walce z którymi nieodzownym środkiem jest błonnik pokarmowy.

Za nazwą błonnik (włókien) pokarmowy kryją się substancje pochodzące z ścian komórkowych roślin, których Twój przewód pokarmowy nie jest w stanie strawić oraz wchłonąć. Są to nierozpuszczalne w wodzie celuloza i lignina, częściowo rozpuszczalne hemicelulozy oraz całkowicie rozpuszczalne pektyny, gumy oraz śluzy.

Najwartościowszym źródłem błonnika są warzywa i owoce, przede wszystkim fasola biała i czerwona, groch, soja, soczewica, awokado, koper ogrodowy, karczochy, pietruszka – korzeń i nać, marchew, seler, czarne jagody, maliny, jeżyny, wszystkie odmiany porzeczki, marakuja, brzoskwinia oraz jabłko. Sporo go w suszonych owocach, orzechach, pestkach słonecznika i dyni, otrębach, pełnoziarnistym pieczywie i makaronie, brązowym ryżu, kaszach i wiórkach kokosowych.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego dnia powinno się spożywać 20-40 gram błonnika.

Dzięki temu, że błonnik przechodzi przez Twój układ pokarmowy niemal nienaruszony, skutecznie pochłania wodę, co ułatwia formułowanie się kału, a w efekcie przekłada się na lepszą perystaltykę jelit. Efekt? Skutecznie przeciwdziała zaparciom, a także łagodzi bóle związane z hemoroidami. Absorbowanie nadmiaru wody korzystnie wpływa na przemianę materii. Pęczniejąc w żołądku na długo powoduje uczucie sytości, co pomaga w walce z nadwagą oraz otyłością. Odpowiada też za obniżenie poziomu cholesterolu i trój glicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy.

Poprzez opóźnianie trawienia węglowodanów wpływa regulująco na stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu unikniesz napadów wilczego apetytu na słodycze. Błonnik pełni również rolę miotełki, ułatwiającej oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów metabolizmu, metali ciężkich np. rtęć, ołów oraz toksyn.

Niezależnie od ilości spożywanego błonnika pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie, w ten sposób zmniejszysz ryzyko zaparć spowodowanych nadmierna ilością substancji roślinnych w organizmie.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 29646 )
Array ( [docId] => 29646 )

Array ( [docId] => 29646 )