Za nazwą błonnik (włókien) pokarmowy kryją się substancje pochodzące z ścian komórkowych roślin, których Twój przewód pokarmowy nie jest w stanie strawić oraz wchłonąć. Są to nierozpuszczalne w wodzie celuloza i lignina, częściowo rozpuszczalne hemicelulozy oraz całkowicie rozpuszczalne pektyny, gumy oraz śluzy.
Najwartościowszym źródłem błonnika są warzywa i owoce, przede wszystkim fasola biała i czerwona, groch, soja, soczewica, awokado, koper ogrodowy, karczochy, pietruszka – korzeń i nać, marchew, seler, czarne jagody, maliny, jeżyny, wszystkie odmiany porzeczki, marakuja, brzoskwinia oraz jabłko. Sporo go w suszonych owocach, orzechach, pestkach słonecznika i dyni, otrębach, pełnoziarnistym pieczywie i makaronie, brązowym ryżu, kaszach i wiórkach kokosowych.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego dnia powinno się spożywać 20-40 gram błonnika.
Dzięki temu, że błonnik przechodzi przez Twój układ pokarmowy niemal nienaruszony, skutecznie pochłania wodę, co ułatwia formułowanie się kału, a w efekcie przekłada się na lepszą perystaltykę jelit. Efekt? Skutecznie przeciwdziała zaparciom, a także łagodzi bóle związane z hemoroidami. Absorbowanie nadmiaru wody korzystnie wpływa na przemianę materii. Pęczniejąc w żołądku na długo powoduje uczucie sytości, co pomaga w walce z nadwagą oraz otyłością. Odpowiada też za obniżenie poziomu cholesterolu i trój glicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy.