Chcąc zachować prawidłową dietę nie musimy zmieniać tradycji rodzinnych spotkań przy wielkanocnych stołach pełnych smakołyków. Wszystkim osobom ceniącym swoje zdrowie, które w 50% zależy od stylu życia, a więc również od sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej, przedstawiamy parę sposobów, które pomogą wygrać pojedynek z pokusami świątecznego stołu.
Wielkanocne potrawy w technologii LIGHT
- potrawy piec, smażyć i dusić bez udziału tłuszczu lub z niewielkim dodatkiem oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek, wystarczającym do posmarowania formy pędzelkiem,
- po krótkim obsmażeniu mięsa na patelni beztłuszczowej, wkładać je do rękawa i kontynuować obróbkę w piecyku lub przełożyć do garnka z grubym dnem, aby zapobiec przypaleniu,
- wykorzystywać funkcję grillowania - to najzdrowsza metoda cieplnej obróbki każdego mięsa,
- warzywa blanszować lub krótko gotować w małej ilości wody i zawsze do stanu al dente w ten sposób zachowane są witaminy i składniki mineralne, a także niski indeks glikemiczny, istotny w profilaktyce chorób dietozależnych, w tym cukrzycy typu 2,
- solić symbolicznie; w zamian starać się używać jak największej ilości różnych przypraw,
Stosujmy w diecie zamienniki
Wystarczy wprowadzić parę drobnych zamienników produktów w recepturach tradycyjnych potraw, co nie będzie miało wpływu na ich smak, zapach i wygląd, np.:
- stewii jako naturalnej substancji słodzącej zamiast cukru,
- margaryny miękkiej lub oleju do świątecznej babki drożdżowej zamiast masła czy smalcu. które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe oraz izomery trans, będące najgroźniejszym wrogiem naszego układu sercowo-naczyniowego,
- mąki pszennej z dodatkiem otrąb /w proporcji 3:1/ lub mąki gryczanej do świątecznych ciast, farszów mięsnych i warzywnych, a także ciasta naleśnikowego,
- masy z gorzkiej czekolady z owocami zamiast słodkiego kajmaku do mazurka,
- płatków kukurydzianych zamiast panierki,
- jogurtu naturalnego lub śmietanki jogurtowej 9% do sosów, zup, zamiast tłustej śmietany,
- zmiksowanych warzyw zamiast zasmażki,
- naturalnego, dzikiego ryżu i gruboziarnistych kasz /gryczana, pęczak/ zamiast ryżu białego i kasz drobnych.
- produktów zbożowych, otrzymywanych z mąki z pełnego przemiału np. razowej żytniej czy pszennej, w tym ciemnego pieczywa zamiast jasnego. Produkty te są bardzo bogatym źródłem nie tylko błonnika, ale i składników mineralnych oraz witamin z grupy B.