Ciasto które proponuję, znalazło wielu zwolenników, w domach gdzie stosowana jest dieta bezglutenowa i dieta bez laktozy. Jednak należy pamiętać, iż każdy organizm jest inny i różnie może zareagować na wskazane w przepisie produkty. Ale spróbować warto. Ciasto jest pyszne, słodkie i zdrowe. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
Ciasto marmurkowe bez mleka i glutenu
Dieta bezglutenowa należy chyba do najtrudniejszych. Ponieważ gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie - trzeba zrezygnować ze zwykłej mąki. Podobnie jest z dietą bezmleczną - w wielu gotowych produktach kryje się mleko albo jego pochodne. Dlatego warto starannie czytać etykiety sprawdzając skład produktów.
Składniki:
- 200g (kostka) bezmlecznego tłuszczu roślinnego,
- szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 4 jaja kurze lub 18 jaj przepiórczych (są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób które są uczulone na białko z jaj kurzych),
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia (tradycyjny proszek do pieczenia można zastąpić mniejsza ilością sody oczyszczonej lub proszkiem dostępnym w sklepach ze zdrową żywnością zawierającym skrobię ziemniaczana i kukurydzianą)
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka gorzkiego kakao,
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik na ok. 75°C. W tym czasie roztapiamy tłuszcz w rondelku na bardzo małym ogniu. Przygotowujemy dwie podłużne foremki o wymiarach 30 x 11 cm, lub inne, podobne formy. Wykładamy je papierem do pieczenia. Do miski wbijamy wszystkie jaja, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. W trakcie wsypujemy cukier i miksujemy na gładką masę. Nie wyłączając miksera dodajemy cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Podgrzewamy roztopione masło. Gdy będzie już bardzo gorące dolewamy je powoli do masy w misce, cały czas miksując, tak, aby sparzyło mąkę (przy kontakcie z masą masło powinno się pienić).
Gdy masa będzie już jednolita, wlewamy ją do foremek. Do tego co zostanie na ściankach miski, dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy do foremek. Ciasto z kakao jest cięższe i podczas pieczenia opadnie na dno foremek.
Pieczemy w 150°C z grzaniem od dołu, bez obiegu przez ok. 20-30 minut, do momentu aż wyrośnie. Następnie jeszcze ok. 10 minut z obiegiem lub grzaniem od góry. Jeśli potrzeba - sprawdzić patyczkiem – jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.
Smacznego!
