Kilka słów o anemii
Anemia, czyli niedokrwistość powstaje w wyniku spadku hemoglobiny we krwi – u mężczyzn poniżej 13,5 gram na decylitr, a u kobiet poniżej 12 g/dl, obniżenia poziomu hematokrytu – u mężczyzn ilości czerwonych krwinek stanowi mniej niż 42 proc. objętości krwi, u kobiet mniej niż 37 proc. oraz przy spadku liczby erytrocytów – u mężczyzn poniżej 4,5 mnl/l, u kobiet poniżej 4 mnl/l.
Do najczęstszych przyczyn występowania anemii zalicza się nadmierną utratę krwi w wyniku operacji, urazu lub obfitych miesiączek, dietę o małej zawartości żelaza i kwasu foliowego, problemy z przyswajaniem żelaza z pożywieniem, niewydolność szpiku kostnego spowodowaną np. nowotworami lub chorobami pasożytniczymi przewodu pokarmowego. Niedokrwistość objawia się przede wszystkim ogólnym osłabieniem organizmu, któremu towarzyszy przewlekłe zmęczenie, zawroty głowy, brak koncentracji, problemy ze skórą, łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, brak apetytu, senność oraz kołatanie serca.
Co jeść
Przede wszystkim w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty zawierające żelazo. Przynajmniej jeden posiłek dziennie powinien zawierać mięso. Najlepszym źródłem żelaza jest wątroba wieprzowa, podroby typu płuca, nerki, wołowina, polędwica, cielęcina, chude wędliny oraz drób. Najlepiej zjadać je w postaci gotowanej lub grillowanej.
Każdy posiłek powinien zawierać owoce i warzywa, bogate w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Znajdziesz ją w natce pietruszki, brokułach, pomidorach, rzeżusze, czerwonej papryce oraz w kiwi, cytrusach, truskawkach, żurawinie, porzeczkach oraz aronii. W twoim menu nie powinno zabraknąć szpinaku, który jest cennym źródłem kwasu foliowego oraz innych żółtych i zielonych warzyw liściastych, a także roślin strączkowych. Lekarze zalecają także jedzenie jajek przynajmniej trzy razy w tygodniu.
W walce z anemią pomocne będzie również ograniczenie do minimum picia kawy i herbaty, ponieważ zmniejszają one przyswajalność żelaza. Unikaj także słodyczy i cukru. Białe pieczywo zastąp ciemnym, a zwykły makaron i biały ryż produktami z pełnego przemiału oraz kaszami.
Warto wzbogacić dietę o preparaty zawierające żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B – zwłaszcza B6 i B12 oraz kwas foliowy.