Co sprzyja cellulitowi
Cellulit tworzy się głównie na udach, pośladkach, ramionach i brzuchu. Fałdki oraz nierówności na skórze i towarzysząca im mała sprężystość wynika z nieprawidłowo rozmieszczonej tkanki tłuszczowej pod powierzchnią skóry.
Wpływ mają na to m.in. predyspozycje genetyczne, siedzący i mało aktywny tryb życia, zaburzenia gospodarki hormonalnej, palenie papierosów oraz picie alkoholu. Ponadto sprzyjają mu kawa, mocna herbata, a także dieta bogata w sól, tłuszcze i węglowodany.
Co jeść, aby pozbyć się cellulitu
Celem diety antycellulitowej jest pobudzenie metabolizmu, oczyszczenie i usunięcie toksyn oraz substancji trujących, a także pozbycie się nadmiaru wody z organizmu.
Podstawą żywienia przy walce z pomarańczową skórką są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Wpływają one korzystnie na przemianę materii oraz przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Te cenne dla organizmu kwasy znajdziesz w rybach, zwłaszcza tłustych rybach morskich takich jak makrela, tuńczyk, pstrąg czy węgorz.
Poza tym do diety powinnaś włączyć olej lniany oraz rzepakowy, siemię lniane, orzechy, które doskonale nadają się jako dodatki do sałatki czy na kanapkę. Sprzymierzeńcem w walce z cellulitem jest również awokado, które można zjadać jako pastę z dodatkiem oliwy z oliwek.