Co sprzyja jaskrze
Jaskra to choroba oczu uwarunkowana wzrostem ciśnienia śródgałkowego, które spowodowane jest brakiem możliwości upłynnienia się nagromadzonej w gałce ocznej cieczy wodnistej, co prowadzi do ucisku nerwy wzrokowego. W przypadku długotrwałego naporu na nerw ulega on zanikowi, a w efekcie powoduje utratę wzroku.
Specjaliści twierdzą również, że jaskra może być konsekwencją utrudnienia przepływu krwi przez naczynia krwionośne, które znajdują się w gałce ocznej, które prowadzi do obumierania nerwu wzrokowego i staje się przyczyną ślepoty.
Schorzeniu sprzyja głównie wiek (zwiększone ryzyko u osób po 35. roku życia), geny (na jaskrę chorował ktoś z rodziny), cukrzyca, miażdżyca, długotrwały stres, krótkowzroczność (powyżej minus 4 dioptrii), palenie papierosów oraz niskie ciśnienie.
Zapobiegaj jaskrze poprzez dietę
Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na jaskrę należy wzbogacić dietę o antocyjany, naturalne barwniki, które rozpuszczają się w wodzie. Działają one przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz odpowiadają za prawidłowy przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Znajdziesz je w czarnych jagodach, żurawinie, aronii, truskawkach, malinach, borówkach, wiśniach, winogronach, a także w czerwonej kapuście. Z kolei w szpinaku, zielonym groszku, kukurydzy występuje zeaksantyna, a w białku jaja kurzego luteina – karotenoidy, które chronią przed m.in. zwyrodnieniem plamki żółtej.
Niezbędnym elementem diety powinny być również kwasy tłuszczowe omega-3 dostarczane w postaci tłustych ryb morskich (tuńczyk, makrela, łosoś) oraz olejach lnianym, słonecznikowym i rzepakowym, które obniżają ciśnienie w oku. Jedz rośliny strączkowe, kaszę gryczaną, orzechy, owoce morza, produkty zbożowe, które są źródłem cynku i selenu oraz pij czarną herbatę i syrop klonowy – zawierają mangan, gdyż minerały te sprzyjają wytwarzaniu rodopsyny, pomagającej zwalczać wolne rodniki.