Czym jest skaza białkowa
Pod pojęciem skazy białkowej kryje się alergia pokarmowa na białko, która zwykle pojawia się u dzieci przed 2. rokiem życia. Oprócz czerwonych krost, skaza może objawiać się błyszczeniem skóry, mocnym zarumienieniem policzków i świądem.
Choć nie jest to regułą, ale najbardziej narażone na pojawienie się tej dolegliwości są dzieci, których matka albo ojciec jest alergikiem. Uczulenie u malucha wywołuje mleko oraz jego przetwory. Alergenami może być również kakao, owoce cytrusowe, jajka, a także wołowina lub wieprzowina.
Co może jeść dziecko chorujące na skazę białkową
Jeśli nie karmisz dziecka piersią, zadbaj o odpowiednie dobranie mleka modyfikowanego o właściwościach hipoalergicznych. Ważne jest, aby rozszerzając dietę dziecka wykluczyć z niej alergeny.
Dziecku możesz podawać zupki i potrawy z kurczaka czy indyka z dodatkiem marchwi, ziemniaków czy brokuł. Pamiętaj, aby posiłki mięsne przygotowywać z pojedynczymi warzywami, bo mały organizm może nie nadążać z trawieniem ich w dużych i różnorodnych ilościach.
W jadłospisie malucha może znaleźć się również gulasz drobiowy, soki z marchewki (pamiętaj, że w dużej ilości marchew może wywołać wzdęcia), herbatki ziołowe na przykład z kopru włoskiego oraz kompoty owocowe na przykład z jabłek.