Co jest podstawą diety jesiennej

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 14-05-2012 r.

Jesienna aura sprzyja pojawianiu się chandry. Jednocześnie jest to pora obfitująca w świeże owoce i warzywa. Na tym bazuje dieta jesienna, która nie tylko doda energii, ale pozwoli przygotować organizm na nadchodzącą zimę.

Komponowanie posiłków w diecie jesiennej

Stosując dietę jesienną zjadasz 4-5 posiłków dziennie o łącznym bilansie kalorycznym nie przekraczającym 1200 kcal. Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, które doda Ci energii na początek dnia. Postaw na muesli, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, nabiał i ciepły napój. W porze obiadowej powinny dominować produkty bogate w błonnik, czyli brązowy ryż, makaron i kasze, a także warzywa. Jedz ryby, dodawaj do potraw olej lniany lub oliwę z oliwek, ponieważ są bogatym źródłem kwasów omega-3, dzięki którym wzmocnisz organizm i zmniejszysz ryzyko infekcji.

Niewskazane są dania ciężkostrawne i obfitujące w tłuszcz, ponieważ powodują one podniesienie poziomu złego cholesterolu, obciążają żołądek i wywołują uczucie senności. Wieczorem zadbaj o lekkostrawną kolację oparta na produktach białkowych np. chudym mięsie i nabiale. Włącz do diety czosnek. Ma on właściwości bakteriobójcze i poprawiające przemianę materii.

Warzywa i owoce w diecie jesiennej

Warzywa i owoce to elementarne składniki diety jesiennej. W szczególności w Twoim jadłospisie powinien znaleźć się kalafior, brokuły, szpinak, brukselka, kapusta czerwona, kiszona oraz pekińska, papryka, cukinia, gdyż warzywa te stanowią najbogatsze źródło witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, potasu i beta karotenu. Najlepiej, abyś zjadał je w postaci surowej lub gotowanej na parze. W ten sposób dostarczysz organizmowi najwięcej cennych witamin i minerałów.

 

Sałatki staraj się przygotowywać tuż przed podaniem na stół. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki gotuj bez obierania. Z owoców na Twoim talerzu powinny dominować jabłka, kiwi, pomarańcze, które nie tylko dostarczą cenne witaminy, ale wzmocnią organizm przed zbliżającą się zimą. Na stres, osłabienie organizmu i jesienne smutki pomogą suszone owoce, migdały i pestki dyni. Dzięki temu uzupełnisz poziom magnezu i żelaza, działających antystresowo.

Dietę jesienną można stosować przez 10-20 dni. Pozwala ona stracić około 1 kilograma tygodniowo.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29623 )
Array ( [docId] => 29623 )