Komponowanie posiłków w diecie jesiennej
Stosując dietę jesienną zjadasz 4-5 posiłków dziennie o łącznym bilansie kalorycznym nie przekraczającym 1200 kcal. Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, które doda Ci energii na początek dnia. Postaw na muesli, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, nabiał i ciepły napój. W porze obiadowej powinny dominować produkty bogate w błonnik, czyli brązowy ryż, makaron i kasze, a także warzywa. Jedz ryby, dodawaj do potraw olej lniany lub oliwę z oliwek, ponieważ są bogatym źródłem kwasów omega-3, dzięki którym wzmocnisz organizm i zmniejszysz ryzyko infekcji.
Niewskazane są dania ciężkostrawne i obfitujące w tłuszcz, ponieważ powodują one podniesienie poziomu złego cholesterolu, obciążają żołądek i wywołują uczucie senności. Wieczorem zadbaj o lekkostrawną kolację oparta na produktach białkowych np. chudym mięsie i nabiale. Włącz do diety czosnek. Ma on właściwości bakteriobójcze i poprawiające przemianę materii.
Warzywa i owoce w diecie jesiennej
Warzywa i owoce to elementarne składniki diety jesiennej. W szczególności w Twoim jadłospisie powinien znaleźć się kalafior, brokuły, szpinak, brukselka, kapusta czerwona, kiszona oraz pekińska, papryka, cukinia, gdyż warzywa te stanowią najbogatsze źródło witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, potasu i beta karotenu. Najlepiej, abyś zjadał je w postaci surowej lub gotowanej na parze. W ten sposób dostarczysz organizmowi najwięcej cennych witamin i minerałów.