Zalety magnezu, chromu i cynku
Zwykle po magnez, zwłaszcza w formie tabletek, sięgamy w momencie problemów z samopoczuciem, mięśniami oraz w okresach nerwowych i stresujących. Tymczasem dowiedziono, że spożywanie odpowiedniej dawki magnezu każdego dnia zmniejsza ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego, objawiającego się m.in. wysokim poziomem cholesterolu, nadciśnieniem oraz otyłością brzuszną.
Ten makroelement pozwala przyspieszyć spalanie węglowodanów oraz tłuszczów. Znajdziesz go w kaszy gryczanej oraz jaglanej, owocach morza, pestkach dyni, roślinach strączkowych oraz otrębach. Wystrzegaj się dostarczania magnezu w postaci czekolady, a kakao pij bez dodatku cukru. Dziennie zapotrzebowanie kobiet na magnez to około 350 mg, mężczyzn – 400 mg.
Drugi z pierwiastków, chrom, zmniejsza łaknienie na słodycze poprzez utrzymanie właściwego poziomu glukozy, a także wspomaga rozbijanie komórek tłuszczowych. Utrzymuje również prawidłowy poziom cholesterolu. Zawierają go jajka, drób, ryby, wątróbka, drożdże, pieczywo z mąki razowej, zielone warzywa oraz świeże owoce. W ciągu dnia potrzebujesz 20-30 mg chromu.
Ostatnim minerałem w diecie jest cynk, który odpowiada za zdrowy wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Wspomaga również układ immunologiczny oraz produkcję tyroksyny, hormonu tarczycy, który wpływa na tempo metabolizmu. Najlepszym jego źródłem są kasze, rośliny strączkowe, orzechy, jajka, mięso wołowe, drób, mak, żółte sery, migdały, razowe pieczywo oraz pestki słonecznika.