Co można jeść na diecie dr Budwig

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 05-07-2012 r.

W diecie dr Budwig dominują świeże owoce i warzywa, ryby morskie oraz produkty mało przetworzone. Ten styl żywienia oparty jest na oleju lnianym, który dostarcza się organizmowi w postaci specjalnej pasty.

Historia diety dr Budwig

Dietę opracowała dr Johanna Budwig, niemiecka biochemik żyjąca w latach 1909–2003. Opiera się ona na badaniach nad tłuszczami oraz leczeniem chorób cywilizacyjnych, które dr Budwig rozpoczęła w latach 50. XX wieku. Niemiecka uczona prowadziła własną klinikę, w której aż 90 proc. pacjentów z nowotworami, po zastosowaniu opracowanego przez nią sposobu żywienia, uległo wyleczeniu.

Niemka zaobserwowała, że niedobór fosfatydów, lipoprotein oraz kwasów omega-3, sprzyja rozwojowi nowotworów. Rozpoczęła, więc poszukiwania sposobu żywienia, który pomógłby uzupełnić braki tych związków w organizmie. W efekcie licznych badań powstała dieta sygnowana jej nazwiskiem.

Za swoje osiągnięcia naukowe dr Budwig była siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla.

Najważniejszy jest olej lniany

Podstawowym tłuszczem w diecie niemieckiej lekarki jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Powinieneś zjadać go pod postacią specjalnej pasty, będącej mieszanką oleju lnianego i chudego twarogu. Składniki te muszą być spożywane razem, ponieważ dzięki temu połączeniu uruchamiane są korzystne procesy biochemiczne w organizmie. Dzięki zmiksowaniu oleju i twarogu tłuszcz jest rozpuszczalny w wodzie, a przez to lepiej przyswajalny przez organizm.

Robiąc pastę musisz zachować proporcje 5-6 łyżek oleju na 12,5 dkg sera. Mieszankę przechowuj w lodówce. Pastę możesz jeść bez żadnych dodatków lub łączyć ją np. z muesli, płatkami zbożowymi, utartym jabłkiem i łyżką zmielonego siemienia lnianego.

 

Pozostałe składniki diety dr Budwig

W swojej diecie dr Budwig zaleca jedzenie świeżych owoców – 3-4 porcji dziennie, świeżo wyciskanych soków owocowych i ze świeżych warzyw – 4-6 filiżanek, pełnoziarnistych płatków oraz chleba – 3-4 kromek dziennie, ryb – 10-25 dkg, szczególnie tłustych morskich, zmielonego siemienia lnianego – 3-6 łyżek dziennie, suszonych owoców oraz fermentowanych produktów mlecznych typu maślanka, kefir, jogurt.

Każdego dnia powinieneś wypijać również 2 litry wody niegazowanej. Wodę oraz soki wypijaj około pół godziny przed posiłkiem.

Produkty zabronione w diecie dr Budwig

Stosując styl żywienia dr Budwiga musisz zrezygnować z dużych ilości tłustego mięsa, tłustego nabiału, słodzików, cukru, potraw smażonych, rafinowanych i uwodornionych tłuszczów typu oleje, margaryny, majonezy. Sporadycznie można spożywać drób oraz produkty z jego zawartością.

Dieta dr Budwig jest w stanie pomóc w leczeniu wielu schorzeń. Przede wszystkim są to nowotwory, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, reumatyzm, alergie, choroby serca, depresja, miażdżyca, problemy dermatologiczne oraz choroby układu pokarmowego.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28346 )
Array ( [docId] => 28346 )

Array ( [docId] => 28346 )