Liczne badania wykazują, że mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni są jedyną z najbardziej odpornych na choroby cywilizacyjne typu nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca czy otyłość ludności świata. Za taki stan rzeczy odpowiada zdrowa i zbilansowana dieta.
Sekret japońskiej diety
Japończycy przygotowują posiłki głównie z produktów surowych, chwilowo zanurzanych we wrzątku lub smażonych w ekspresowym tempie w głębokim tłuszczu. Potrawy przyrządzane są na krótko przed ich podaniem, w taki sposób, aby wydobyć naturalne smaki poszczególnych składników.
Przygotowaniu oraz spożywaniu każdego posiłku towarzyszy specjalna oprawa. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni skrupulatnie dbają o to, aby jedzenie nie tylko zaspakajało głód, ale także dostarczało wrażeń estetycznych i smakowych. Każdy posiłek musi elegancko wyglądać i posiadać różnorodną konsystencję, należy jeść wolno i delektować się każdym kęsem.
Menu w diecie japońskiej
W diecie japońskiej dominują ryby oraz owoce morza, które są bogatym
źródłem witaminy A oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
głównie z rodziny omega-3, które korzystnie wpływają na pracę układu
krwionośnego oraz nerwowego, a także działają przeciwnowotworowo.
Najczęściej zjadane są w formie surowej, wędzonej lub jako sushi. Nie
brakuje również białego i brązowego ryżu, tofu, pasty miso, glonów oraz
soi
. Smaku potrawom dodają takie przyprawy, jak sos sojowy, wino i ocet ryżowy, sezam oraz wasabi. Jadłospis Japończyków zawiera również duże ilości warzyw, szczególnie chętnie sięgają oni po brokuły, rzodkiewkę oraz kapustę w formie surowej. Można je również spożywać w formie gotowanej na parze, grillowanej, z dodatkiem oliwy z oliwek i ulubionych ziół.
Głównym napojem diety japońskiej jest zielona herbata, która dostarcza mnóstwa witamin z grupy B (B1, B2), witaminę PP, C oraz K, a także mocne przeciwutleniacze, czyli flawonoidy.