Podstawy diety paleo
Jak podkreślają eksperci ds. żywienia, dieta paleo, nazywana również dietą jaskiniowców, jest bardziej stylem życia, niż metodą walki ze zbędnymi kilogramami. Nie chodzi w niej o ograniczanie ilości spożywanych posiłków, ale o wykluczenie z jadłospisu grup produktów, które szkodzą naszemu organizmowi i sprzyjają tyciu.
Opracowana przez doktora Lorena Cordaina, członka Amerykańskiego Stowarzyszenia do spraw Żywieniowych oraz Amerykańskiego Instytutu Żywienia, dieta opiera się na uwarunkowaniach genetycznych, które są jeszcze pozostałością naszych praprzodków – jaskiniowców. Ponadto do walki z nadwagą potrzebny jest aktywny styl życia.
Produkty w diecie paleo
Decydując się na stosowanie diety paleolitycznej musisz liczyć się z wykluczeniem z codziennego jadłospisu takich produktów jak nabiał, rośliny strączkowe, ziemniaki, artykuły zbożowe, fast food, sól, pieprz, cukier oraz słodycze. W diecie paleo nie ma miejsca dla produktów przetworzonych typu zupki w proszku czy gotowe dania.
Co zatem można jeść? Przede wszystkim produkty z dużą zawartością białka, czyli mięso. W diecie powinny znaleźć się ryby, wątróbka wołowa, pierś z kurczaka przygotowana bez skóry, a także mięso cielęce i wołowe.
W tym sposobie żywienia nie ogranicza się tłuszczy, ale pochodzą one z artykułów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie z rodziny omega-3. Znajdziesz je w zielonych warzywach liściastych, owocach morza, orzechach oraz dziczyźnie.