Co można jeść przy chorobie wrzodowej

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 26-07-2012 r.

Używki typu kawa, papierosy czy alkohol, leki przeciwzapalne, przedłużający się stres, nieregularne spożywanie posiłków, bakteria Helicobacter Pyroli oraz podłoże genetyczne to najczęstsze przyczyny rozwijania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jej leczenie oparte jest na środkach farmakologicznych oraz odpowiedniej diecie.

Kilka słów o chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa to nadżerki w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, które powodują ból po zjedzeniu posiłku. Jeśli odczuwasz ból 30 minut po jedzeniu, prawdopodobnie cierpisz na wrzody żołądka. Ból pojawia się 1-3 godzin po posiłku, nocą lub nad ranem? Ponadto dręczą Cię nudności, a w ustach czujesz kwaśny smak? Możesz mieć wrzody dwunastnicy.

Nie ignoruj tych objawów, ponieważ nieleczona choroba wrzodowa może stać się podstawą rozwijania się nowotworu.

Zasady żywienia przy wrzodach żołądka i dwunastnicy

Osoba z chorobą wrzodową powinna zjadać 5-6 małych posiłków dziennie i zadbać o to, aby były one podawane o regularnych porach. Objętość posiłków ma znaczenie, gdyż duże porcje powodują większe wytwarzanie soków trawiennych, które dodatkowo podrażniają i uszkadzają ubytki w błonie śluzowej. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2 godziny.

Ważne jest, aby podawane posiłki nie były zbyt ciepłe, ani też nazbyt zimne, ponieważ w ten sposób można nasilić bolesne dolegliwości. Istotny jest także sposób przygotowania posiłków. Produkty należy gotować, piec w folii lub dusić bez obsmażania. Warto rozdrabniać lub przecierać artykuły, gdyż to ułatwi ich trawienie.

Dieta w chorobie wrzodowej

Zaleca się dietę opartą na pieczywie pszennym, jasnym oraz czerstwym, jajkach na miękko i w postaci jajecznicy, chudej wędlinie, zupach zabielanych lub zaciągniętych żółtkiem z dodatkiem lanego ciasta, grzanek, kaszy manny, kaszy jęczmiennej lub puree.

Z mięs należy wybierać cielęcinę, królika, kurczaka oraz indyka, a z ryb najlepszy będzie pstrąg, mintaj, dorsz i sola.

W grupie zalecanych warzyw znajdują się marchew, kabaczek, szpinak, szparagi. Mogą być one zjadane w formie puree, z dodatkiem mąki lub masła.

Co do owoców nie ma większych przeciwwskazań prócz czereśni, gruszek, agrestów oraz owoców suszonych i bardzo kwaśnych. Należy pamiętać o obieraniu owoców ze skórki.

Dieta uwzględnia również desery w postaci budyniów, kisieli, galaretek oraz musów.

Oprócz wody (co najmniej 1,5 l dziennie), wskazane jest picie kawy zbożowej z mlekiem, bawarki, koktajli mleczno-warzywnych i mleczno-owocowych. W mniejszych ilościach dopuszczalne są herbatki ziołowe oraz owocowe.

Opinie czytelników

Dodawanie komentarzy tylko dla zalogowanych użytkowników

Polecane artykuły

Zobacz także

Statystyczna karta wypadków – wzór dokumentu

pobierz

Protokół powypadkowy – wzór dokumentu

pobierz

Rejestr wypadków przy pracy – wzór dokumentu

pobierz

Informacje świadka wypadku przy pracy – wzór dokumentu

pobierz

Polecamy

1341