Co można jeść przy chorobie wrzodowej

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 26-07-2012 r.

Używki typu kawa, papierosy czy alkohol, leki przeciwzapalne, przedłużający się stres, nieregularne spożywanie posiłków, bakteria Helicobacter Pyroli oraz podłoże genetyczne to najczęstsze przyczyny rozwijania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jej leczenie oparte jest na środkach farmakologicznych oraz odpowiedniej diecie.

Kilka słów o chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa to nadżerki w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, które powodują ból po zjedzeniu posiłku. Jeśli odczuwasz ból 30 minut po jedzeniu, prawdopodobnie cierpisz na wrzody żołądka. Ból pojawia się 1-3 godzin po posiłku, nocą lub nad ranem? Ponadto dręczą Cię nudności, a w ustach czujesz kwaśny smak? Możesz mieć wrzody dwunastnicy.

Nie ignoruj tych objawów, ponieważ nieleczona choroba wrzodowa może stać się podstawą rozwijania się nowotworu.

Zasady żywienia przy wrzodach żołądka i dwunastnicy

Osoba z chorobą wrzodową powinna zjadać 5-6 małych posiłków dziennie i zadbać o to, aby były one podawane o regularnych porach. Objętość posiłków ma znaczenie, gdyż duże porcje powodują większe wytwarzanie soków trawiennych, które dodatkowo podrażniają i uszkadzają ubytki w błonie śluzowej. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2 godziny.

Ważne jest, aby podawane posiłki nie były zbyt ciepłe, ani też nazbyt zimne, ponieważ w ten sposób można nasilić bolesne dolegliwości. Istotny jest także sposób przygotowania posiłków. Produkty należy gotować, piec w folii lub dusić bez obsmażania. Warto rozdrabniać lub przecierać artykuły, gdyż to ułatwi ich trawienie.

Dieta w chorobie wrzodowej

Zaleca się dietę opartą na pieczywie pszennym, jasnym oraz czerstwym, jajkach na miękko i w postaci jajecznicy, chudej wędlinie, zupach zabielanych lub zaciągniętych żółtkiem z dodatkiem lanego ciasta, grzanek, kaszy manny, kaszy jęczmiennej lub puree.

Z mięs należy wybierać cielęcinę, królika, kurczaka oraz indyka, a z ryb najlepszy będzie pstrąg, mintaj, dorsz i sola.

W grupie zalecanych warzyw znajdują się marchew, kabaczek, szpinak, szparagi. Mogą być one zjadane w formie puree, z dodatkiem mąki lub masła.

Co do owoców nie ma większych przeciwwskazań prócz czereśni, gruszek, agrestów oraz owoców suszonych i bardzo kwaśnych. Należy pamiętać o obieraniu owoców ze skórki.

Dieta uwzględnia również desery w postaci budyniów, kisieli, galaretek oraz musów.

Oprócz wody (co najmniej 1,5 l dziennie), wskazane jest picie kawy zbożowej z mlekiem, bawarki, koktajli mleczno-warzywnych i mleczno-owocowych. W mniejszych ilościach dopuszczalne są herbatki ziołowe oraz owocowe.

Stwora Sylwia

Opinie czytelników

Dodawanie komentarzy tylko dla zalogowanych użytkowników

Polecane artykuły

Zobacz także

Wzór Polityki Bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych

pobierz

Regulamin ZFŚS na rok szkolny 2015/2016

pobierz

Zaświadczenie o nieprowadzeniu pojazdu

pobierz

Pomoc psychologiczno-pedagogiczna

pobierz

Polecamy

1341