Kilka słów o chorobie wrzodowej
Choroba wrzodowa to nadżerki w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, które powodują ból po zjedzeniu posiłku. Jeśli odczuwasz ból 30 minut po jedzeniu, prawdopodobnie cierpisz na wrzody żołądka. Ból pojawia się 1-3 godzin po posiłku, nocą lub nad ranem? Ponadto dręczą Cię nudności, a w ustach czujesz kwaśny smak? Możesz mieć wrzody dwunastnicy.
Nie ignoruj tych objawów, ponieważ nieleczona choroba wrzodowa może stać się podstawą rozwijania się nowotworu.
Zasady żywienia przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
Osoba z chorobą wrzodową powinna zjadać 5-6 małych posiłków dziennie i zadbać o to, aby były one podawane o regularnych porach. Objętość posiłków ma znaczenie, gdyż duże porcje powodują większe wytwarzanie soków trawiennych, które dodatkowo podrażniają i uszkadzają ubytki w błonie śluzowej. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2 godziny.
Ważne jest, aby podawane posiłki nie były zbyt ciepłe, ani też nazbyt zimne, ponieważ w ten sposób można nasilić bolesne dolegliwości. Istotny jest także sposób przygotowania posiłków. Produkty należy gotować, piec w folii lub dusić bez obsmażania. Warto rozdrabniać lub przecierać artykuły, gdyż to ułatwi ich trawienie.