Pod pojęciem beta glukan kryje się organiczny związek chemiczny stanowiący rozpuszczalną odmianę błonnika pokarmowego. Jego najcenniejszym źródłem jest owies, który warto spożywać w formie płatków oraz otrębów. Beta glukan znajduje się również w jęczmieniu, życie i pszenicy, ścianach komórkowych drożdży oraz grzybów. To ta odmian błonnika, dzięki lepkim właściwościom, odpowiada za wygląd i konsystencję jest takich produktów spożywczych, jak chleb, makarony, sosy do sałatek, napoje, zupy czy niskotłuszczowy nabiał.
Liczne badania nad beta glukanem wykazały, że ma on szerokie zastosowanie i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim wspomaga on pracę układu immunologicznego, podwyższając odporność. Dzięki zawartości makrofagów, substancji pełniących funkcję barier dla systemu odpornościowego, zwiększają się zdolności obronne organizmu w walce z zarazkami, bakteriami, wirusami i infekcjami. W ten sposób obniża się podatność organizmu na przeziębienia, grypę, a także zatrucia pokarmowe, astmę i alergie.