Popularność L-glutaminy wśród sportowców bierze się z jej wpływu na utrzymanie dobrej kondycji, przyśpieszania regeneracji mięśni, a także podwyższania witalności i jasności umysłu. Stosowanie L-glutaminy zalecane jest również dla wzmocnienia naturalnej odporności organizmu.
L-glutamina, czym jest
L-glutamina zamiennie nazywana glutaminą lub kwasem glutaminowym jest jednym z aminokwasów endogennych, co oznacza, że organizm jest wstanie samodzielnie go wytwarzać. Znajduje się przede wszystkim w mięśniach, które wykorzystują ją do syntezy białek. Udział glutaminy w wielu procesach życiowych powoduje, że należy ją przyjmować w formie naturalnych produktów lub tabletek. Zawiera ją szpinak, natka pietruszki, ryby, drób, mleko oraz rośliny strączkowe.
Właściwości L-glutaminy
Ten aminokwas odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu
pokarmowego oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Generuje także
produkcję antyoksydantów, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu,
zmniejszając ryzyko zachorowań. Glutamina powoduje zwiększone
wydzielanie dopaminy, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój oraz
hormonu wzrostu.
Jednak podstawową rolą L-glutaminy jest zapobieganie procesom katabolicznym, czyli rozpadowi białek, będących podstawowym budulcem Twoich mięśni. Poprzez działanie antykataboliczne umożliwia ona uzyskanie przyrostu masy mięśniowej. Przeciwdziała również przemęczeniu, pozwala zachować świeżość umysłu i wysoki poziom koncentracji, a także zmniejsza objawy przetrenowania.
L-glutamina to suplement diety przeznaczony głównie dla kulturystów oraz osób uprawiających sporty siłowe. Jednak ze względu na stabilizowanie poziomu cukru we krwi, jej spożycie zalecane jest również osobom mającym problemy z utrzymaniem w ryzach chęci na słodycze lub alkohol.