Co nie jest żywnością funkcjonalną
Żywność funkcjonalna to produkty, które mogą występować jedynie w postaci naturalnej. Do tego typu żywności nie zalicza się wszelkiego rodzaju tabletek, kapsułek i kropli, a także modyfikowanych mieszanek mlecznych, przetworów zbożowych typu kleiki czy kaszki. Te produkty dla dzieci i niemowląt spełniają wyłącznie funkcję żywieniową.
Naukowcy wykluczają z tej grupy artykuły spożywcze dla osób ze schorzeniami metabolicznymi, np. dla osób z nietolerancją glutenu lub laktozy. Żywnością funkcjonalną nie nazwiemy również różnego rodzaju suplementów diety w postaci proszków, tabletek czy granulatów używanych przez sportowców.
Produkty właściwe
Wśród naturalnych składników bioaktywnych, które znajdziemy w żywności funkcjonalnej są m.in. błonnik pokarmowy, probiotyki, nie podlegające trawieniu prebiotyki, aminokwasy, kwas foliowy, sterole zawarte w nasionach, olejach, owocach czy warzywach, peptydy, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, składniki mineralne, czyli żelazo, wapń, magnez, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cholina i lecytyna, fosfolipidy, substancje fitochemiczne.
Znajdziesz je w takich produktach, jak jogurty zawierające dodatkowe żywe kultury bakterii oraz jogurty probiotyczne. Zawierają je również jajka, pochodzące od kur karmionych siemieniem lnianym lub algami morskimi. Ponadto produkty z obniżoną zawartością cholesterolu, sodu oraz kalorii są zaliczane do żywności funkcjonalnej.