Czym skutkuje niedobór kwasów omega-3

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 10-07-2012 r.

W zasadzie nie odczuwamy niedoboru niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Dopiero ich długotrwały brak może zaowocować osłabieniem organizmu i pogorszeniem się stanu naszego zdrowia.

Skutki niedoboru kwasu omega-3

Na podstawie licznych badań klinicznych można wnioskować, że niedobór kwasów z rodziny omega-3, zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego – DHA oraz kwasu eikozapentaenowego - EPA wpływa niekorzystnie na pracę mózgu u dzieci oraz młodzieży. Co więcej może hamować ich rozwój intelektualny. Wynika to faktu, że 20 proc. suchej masy mózgu składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Również zwiększona podatność na infekcje to efekt zbyt małej ilości omega-3 w diecie.

U osób dorosłych niedobór tych kwasów tłuszczowych sprzyja chorobom układu krwionośnego oraz serca, a także zwiększa ryzyko udaru mózgu i rozwoju nowotworów. Dieta uboga w kwasy omega-3 przyśpiesza także proces starzenia się, obniża samopoczucie, sprzyja występowaniu nerwic, a nawet stanów depresyjnych. Organizm na niedobór omega-3 może zareagować również problemami ze skórą m.in. łuszczycą, łupieżem, nadmierną suchością skóry twarzy i rąk.

Jak przeciwdziałać niedoborowi kwasów omega-3

Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować kwasów omega-3, dlatego tak ważne jest wzbogacenie codziennej diety w naturalne produkty oraz suplementy zawierające ten rodzaj kwasów tłuszczowych.

Dziennie powinniśmy przyjmować od 1 do 1,5 grama kwasu omega-3. Najlepiej dostarczać go w postaci tłustych ryb morskich m.in. makreli, śledzia, sardynek, łososia, pstrąga czy halibuta. Cennym źródłem kwasów omega-3 są również owoce morza m.in. małże i krewetki, siemię lniane, oleje rybne oraz roślinne. W sklepach możemy spotkać także jajka omega-3 pochodzące od kur karmionych paszą z dodatkiem alg morskich lub nasion lnu. Warto również zakupić tran w kapsułkach.

Należy również pamiętać, aby nie przesadzić w drugą stronę, gdyż przedawkowanie omega-3, podobnie jak niedobór, może spowodować wiele szkód w organizmie m.in. udar krwotoczny czy podniesie się poziomu złego cholesterolu.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28354 )
Array ( [docId] => 28354 )