Skutki niedoboru kwasu omega-3
Na podstawie licznych badań klinicznych można wnioskować, że niedobór kwasów z rodziny omega-3, zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego – DHA oraz kwasu eikozapentaenowego - EPA wpływa niekorzystnie na pracę mózgu u dzieci oraz młodzieży. Co więcej może hamować ich rozwój intelektualny. Wynika to faktu, że 20 proc. suchej masy mózgu składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Również zwiększona podatność na infekcje to efekt zbyt małej ilości omega-3 w diecie.
U osób dorosłych niedobór tych kwasów tłuszczowych sprzyja chorobom układu krwionośnego oraz serca, a także zwiększa ryzyko udaru mózgu i rozwoju nowotworów. Dieta uboga w kwasy omega-3 przyśpiesza także proces starzenia się, obniża samopoczucie, sprzyja występowaniu nerwic, a nawet stanów depresyjnych. Organizm na niedobór omega-3 może zareagować również problemami ze skórą m.in. łuszczycą, łupieżem, nadmierną suchością skóry twarzy i rąk.
Jak przeciwdziałać niedoborowi kwasów omega-3
Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować kwasów omega-3, dlatego tak ważne jest wzbogacenie codziennej diety w naturalne produkty oraz suplementy zawierające ten rodzaj kwasów tłuszczowych.