Przyczyny niewydolności nerek
Zdrowe nerki podtrzymują równowagę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową organizmu, wydalają z organizmu toksyny, wodę, potas, sód i fosfor, a także dbają o odpowiedni poziom ciśnienia krwi. Zakażenie dróg moczowych, długotrwałe obciążanie nerek kamieniami, uszkodzenie lub rozwijanie się stanu zapalnego kłębuszków lub kanalików nerwowych lub zaburzenia równowagi metabolicznej.
Te choroby mogą stać się przyczyną występowania przewlekłej niewydolności nerek, której towarzyszą nudności, bóle głowy, wymioty, osłabienie organizmu oraz apatia. Aby zmniejszyć te dolegliwości, poprawić stan zdrowia, a nawet uniknąć zmiany stopnia na ostry należy przejść na dietę niskobiałkową.
Produkty na liście zakazanej w diecie dla chorujących na nerki
Jadłospis osoby cierpiącej na przewlekłe zapalenie nerek powinien ograniczać spożycie produktów białkowych, które bardzo obciążają nerki. Niewskazane są również rośliny strączkowe, ryby, a także mięso.
Chory powinien zrezygnować również z produktów zawierających sól i glutaminian sodu, ponieważ podnoszą one ciśnienie krwi oraz zatrzymują wodę w organizmie prowadzać do obrzęków, które mogą nawet uniemożliwiać poruszanie się. Do tej grupy należą kostki rosołowe, zupy i sosy w proszku, konserwy, marynaty, sery żółte, produkty kiszone oraz marynowane. Przy niewydolności nerek należy ograniczyć do minimum spożycie fosforu zawartym m.in. żółtkach jaj, mleku, podrobach, kakao i czekoladzie.