Dieta obfitująca w tłuszcze nasycone, nadużywanie alkoholu lub leków, zatrucia lub toksyny pochodzące z wody, powietrza czy zjadanych roślin. Takie działania mogą stać się przyczyną dolegliwości ze strony wątroby. Aby ich uniknąć, warto zadbać o prawidłowe żywienie.
Funkcje wątroby
Wątroba to organ, który zajmuje się produkcją żółci, która jest potrzebna do trawienia tłuszczów oraz cholesterol. Poza tym odpowiada również m.in. za detoksykację i filtrację krwi, regulację poziomu glukozy, magazynowanie żelaza i witamin, a także produkcję białek. Złe nawyki żywieniowe, uwarunkowania genetyczne, stosowanie leków i używek oraz czynniki zewnętrzne mogą przyczynić się do jej nieprawidłowego funkcjonowania, dlatego tak ważne jest zadbanie o właściwe odżywianie.
Zasady diety przy problemach z wątrobą
Dieta wątrobowa opiera się na 5-6 małych i lekkostrawnych posiłkach
dziennie, najlepiej o konsystencji papki lub w wersji przetartej. Zaleca
się zjadanie przede wszystkim ciepłych posiłków. Dzienna wartość
kaloryczna posiłków powinna oscylować w granicach 2000 kcal. Z menu
powinno się wykluczyć rośliny strączkowe, produkty z dużą ilością
błonnika, potrawy ostro przyprawione, smażone, wędzone oraz pieczone.
Chory powinien unikać tłuszczów zwierzęcych oraz zup i sosów na bazie
śmietany czy mąki.
Ograniczyć należy również spożycie tłustego mleka i jego przetworów, świeżego pieczywa, słodyczy, jabłek i gruszek ze skórą, majonezu oraz podrobów. Nie należy przesadzać z ilością owoców. Wskazane są przede wszystkich bogate w witaminę C cytrusy, a także owoce jagodowe. Owoce najlepiej zjadać w formie przecieru, musu lub soku. Z produktów zbożowych wskazany jest chleb pszenny, suchary, ciasto drożdżowe, płatki owsiane, kasza jęczmienna oraz produkty z maki kukurydzianej i ziemniaczanej. Zaleca się gotowanie na parze, pieczenie w folii.
Przy problemach z wątrobą należy całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu.