Dieta bezglutenowa - na jakie produkty uważać

Kategoria: Diety
Autor: Herbich Agata
Data: 02-07-2012 r.

Dieta bezglutenowa to prawdziwe wyzwanie pod kątem doboru produktów. Jako że na celiakię choruje 1% społeczeństwa, na rynku można znaleźć bezglutenowe chleby, makarony, mąki czy słodycze (najczęściej w astronomicznych cenach), ale świadomość istoty choroby nie jest udziałem ani większości społeczeństwa, ani tym bardziej producentów. Które produkty zawierają gluten?

Osoba na diecie bezglutenowej powinna dokładnie czytać etykiety żywności przed dokonaniem zakupu. Produkty posiadające symbol GF lub znak przekreślonego kłosa, czyli informację o braku glutenu w składzie, są całkowicie bezpieczne dla osoby z celiakią, o ile zawierają również informację słowną („produkt bezglutenowy”). Można je kupić głównie w sklepach ze zdrową żywnością lub w internetowej sprzedaży wysyłkowej. Niestety ich ceny zniechęcają do codziennych zakupów.

Co do reszty produktów, trzeba zachować szczególną ostrożność, ponieważ zazwyczaj nie są one oznaczone jako glutenowe lub bezglutenowe. Najczęściej po prostu zawierają gluten pod postacią pszenicy (np. mąka pszenna, chleb, makaron), mąki czy glutaminianu sodu, dodawanych do innych półproduktów w celu ich zagęszczenia. Pamiętajmy, że jeśli w składzie produktu znajduje się gluten, pszenica, proso (które nie zawiera glutenu, ale może być nim zanieczyszczone podczas produkcji), jęczmień, żyto, skrobia pszenna, mąka pszenna – to ten produkt jest glutenowy!

Pod składem (na samym końcu) znajduje się kolejna ważna informacja, dotycząca alergenów lub składników co prawda niewchodzących w skład produktu, ale używanych na terenie zakładu produkcyjnego. Taśmy produkcyjne nie są czyszczone i wiele produktów „może zawierać w swoim składzie” niechciane elementy, gdyż zostały nimi zanieczyszczone podczas produkcji. Jeśli znajdziemy na etykiecie informację, że na terenie zakładu produkcyjnego używany jest gluten, nie możemy uznać tego produktu za bezglutenowy.

O tym, czy w danej żywności znajduje się gluten, osoby chore na celiakię muszą się często przekonać za pomocą prób i błędów. Warto odwiedzać forum o diecie bezglutenowej i wymieniać się informacjami o sprawdzonych, a także tych budzących wątpliwości produktach żywnościowych.

Produkty, na które trzeba uważać w diecie bezglutenowej

Mąka pszenna, bułka tarta to produkty zakazane. Jeżeli chcemy zastąpić je mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub gryczaną, upewnijmy się, że nie są one zanieczyszczone glutenem.

Makaron z pszenicy można zastąpić tzw. makaronem sojowym. Trzeba jednak przeczytać uważnie, z czego jest zrobiony, gdyż dystrybutorom zdarzają się pomyłki. Oprócz tego najbezpieczniejsze będą ryże, ziemniaki, kasza gryczana (palona i niepalona).

Uwaga! Kasza gryczana również może być zanieczyszczona glutenem pod postacią ziaren zbóż. Najlepiej rozsypać ją na płaskim talerzu i przebrać z widocznych gołym okiem ziarenek pszenicy czy jęczmienia.

Płatki owsiane nie powinny mieć nic wspólnego z pszenicą, ale niestety jest duże prawdopodobieństwo, że zawierają gluten przez zanieczyszczenie linii produkcyjnych innymi mąkami i kaszami. Lepiej zrezygnować z płatków owsianych w diecie bezglutenowej.

Wędliny i wybory mięsne takie jak np. kiełbasy i kabanosy zawierają gluten, bo do ich produkcji wykorzystuje się mąkę, przyprawy itp.

Sos sojowy zawiera pszenicę! Przyprawy typu Maggie, kostki rosołowe zawierają glutaminian sodu lub skrobię, a więc także gluten.

Przyprawy (oregano, bazylia, majeranek, tymianek, cynamon, chilli, przyprawy do mięs, ryb i inne) mogą być zanieczyszczone glutenem w zakładzie produkcyjnym. Zamiast dostępnych w większości sklepów przypraw kupuj przyprawy naturalne w sklepach ekologicznych lub wybranych dyskontach, albo świeże, w doniczkach.

Czekolada i inne słodycze, nawet jeśli nie zawierają mąki, mogą być zanieczyszczone glutenem w zakładzie produkcyjnym. Wybieraj proste produkty, takie jak bezglutenowe wafle kukurydziane oblane czekoladą, sezamki, suszone plasterki owoców i inne słodycze, zawsze po uważnym zapoznaniu się z ich składem.

Budynie i kisiele najczęściej zawierają w składzie jeden z zakazanych składników, trzeba więc zwrócić na nie szczególną uwagę.

Opinie czytelników

Dodawanie komentarzy tylko dla zalogowanych użytkowników

Polecane artykuły

Zobacz także

Statystyczna karta wypadków – wzór dokumentu

pobierz

Protokół powypadkowy – wzór dokumentu

pobierz

Rejestr wypadków przy pracy – wzór dokumentu

pobierz

Informacje świadka wypadku przy pracy – wzór dokumentu

pobierz

Polecamy

1341