Osoba na diecie bezglutenowej powinna dokładnie czytać etykiety żywności przed dokonaniem zakupu. Produkty posiadające symbol GF lub znak przekreślonego kłosa, czyli informację o braku glutenu w składzie, są całkowicie bezpieczne dla osoby z celiakią, o ile zawierają również informację słowną („produkt bezglutenowy”). Można je kupić głównie w sklepach ze zdrową żywnością lub w internetowej sprzedaży wysyłkowej. Niestety ich ceny zniechęcają do codziennych zakupów.
Co do reszty produktów, trzeba zachować szczególną ostrożność, ponieważ zazwyczaj nie są one oznaczone jako glutenowe lub bezglutenowe. Najczęściej po prostu zawierają gluten pod postacią pszenicy (np. mąka pszenna, chleb, makaron), mąki czy glutaminianu sodu, dodawanych do innych półproduktów w celu ich zagęszczenia. Pamiętajmy, że jeśli w składzie produktu znajduje się gluten, pszenica, proso (które nie zawiera glutenu, ale może być nim zanieczyszczone podczas produkcji), jęczmień, żyto, skrobia pszenna, mąka pszenna – to ten produkt jest glutenowy!
Pod składem (na samym końcu) znajduje się kolejna ważna informacja, dotycząca alergenów lub składników co prawda niewchodzących w skład produktu, ale używanych na terenie zakładu produkcyjnego. Taśmy produkcyjne nie są czyszczone i wiele produktów „może zawierać w swoim składzie” niechciane elementy, gdyż zostały nimi zanieczyszczone podczas produkcji. Jeśli znajdziemy na etykiecie informację, że na terenie zakładu produkcyjnego używany jest gluten, nie możemy uznać tego produktu za bezglutenowy.
O tym, czy w danej żywności znajduje się gluten, osoby chore na celiakię muszą się często przekonać za pomocą prób i błędów. Warto odwiedzać forum o diecie bezglutenowej i wymieniać się informacjami o sprawdzonych, a także tych budzących wątpliwości produktach żywnościowych.
Produkty, na które trzeba uważać w diecie bezglutenowej
Mąka pszenna, bułka tarta to produkty zakazane. Jeżeli chcemy zastąpić je mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub gryczaną, upewnijmy się, że nie są one zanieczyszczone glutenem.
Makaron z pszenicy można zastąpić tzw. makaronem sojowym. Trzeba jednak przeczytać uważnie, z czego jest zrobiony, gdyż dystrybutorom zdarzają się pomyłki. Oprócz tego najbezpieczniejsze będą ryże, ziemniaki, kasza gryczana (palona i niepalona).
Uwaga! Kasza gryczana również może być zanieczyszczona glutenem pod postacią ziaren zbóż. Najlepiej rozsypać ją na płaskim talerzu i przebrać z widocznych gołym okiem ziarenek pszenicy czy jęczmienia.