Znaczenie trzustki
Trzustka pełni w naszym organizmie dwie funkcje. Po pierwsze odpowiada za wydzielanie insuliny oraz glukagonu, hormonów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów i utrzymanie na odpowiednim poziomie glukozy.
Drugim zadaniem tego wewnętrznego organu jest produkowanie soku trzustkowego, który odpowiada za procesy trawienne substancji pokarmowych. Płyn ten jest wydzielany przez trzustkę do dwunastnicy.
Nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki zwykle wiąże się z takimi dolegliwościami jak biegunka, niestrawność oraz ostre bóle w górnej części brzucha, które promieniują w okolice lewego podżebrza. Chorobom tego narządu mogą towarzyszyć wzdęcia, nudności, gazy, wychudzenie oraz anemia.
Podstawowe założenia diety
Dieta stosowana w chorobach trzustki przypomina dietę odchudzającą. Chory spożywa dziennie 5 niskokalorycznych posiłków, które dodatkowo są lekkostrawne, zawierają małe ilości tłuszczu oraz błonnika. W ten sposób trzustka bierze mniejszy udział w procesach trawiennych. Małe obciążenie sprzyja jej regeneracji.
Osoby mające problemy z trzustkom powinny wykluczyć ze swojego menu potrawy smażone, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, pieczone lub obsmażane, a potem duszone. Nie zaleca się również jedzenia sosów na bazie wywarów mięsnych, sosów na zasmażkach, słodyczy zwłaszcza tortów i ciast z kremem, śmietany, roślin strączkowych, kapusty oraz tłustego mięsa.