Dieta - choroba trzustki

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 21-04-2012 r.

Przewlekłe zapalenie trzustki lub ostre zapalenie trzustki, kamica to najczęstsze choroby związane z narządem znajdującym się w górnej części naszej jamy brzusznej. Dolegliwości związane z tymi chorobami możemy złagodzić za pomocą diety niskotłuszczowej i niskobłonnikowej.

Znaczenie trzustki

Trzustka pełni w naszym organizmie dwie funkcje. Po pierwsze odpowiada za wydzielanie insuliny oraz glukagonu, hormonów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów i utrzymanie na odpowiednim poziomie glukozy.

Drugim zadaniem tego wewnętrznego organu jest produkowanie soku trzustkowego, który odpowiada za procesy trawienne substancji pokarmowych. Płyn ten jest wydzielany przez trzustkę do dwunastnicy.

Nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki zwykle wiąże się z takimi dolegliwościami jak biegunka, niestrawność oraz ostre bóle w górnej części brzucha, które promieniują w okolice lewego podżebrza. Chorobom tego narządu mogą towarzyszyć wzdęcia, nudności, gazy, wychudzenie oraz anemia.

Podstawowe założenia diety

Dieta stosowana w chorobach trzustki przypomina dietę odchudzającą. Chory spożywa dziennie 5 niskokalorycznych posiłków, które dodatkowo są lekkostrawne, zawierają małe ilości tłuszczu oraz błonnika. W ten sposób trzustka bierze mniejszy udział w procesach trawiennych. Małe obciążenie sprzyja jej regeneracji.

Osoby mające problemy z trzustkom powinny wykluczyć ze swojego menu potrawy smażone, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, pieczone lub obsmażane, a potem duszone. Nie zaleca się również jedzenia sosów na bazie wywarów mięsnych, sosów na zasmażkach, słodyczy zwłaszcza tortów i ciast z kremem, śmietany, roślin strączkowych, kapusty oraz tłustego mięsa.

 

Dieta powinna być również uboga w produkty zawierające duże ilości błonnika. Zalecane są raczej dżemy, przeciery, drobne kasze i makarony, chude mleko i twarogi, kleiki, kaszki, warzywa i owoce z duża zawartością witaminy C, ziemniaki w formie gotowanej lub pod postacią puree, lane kluski, pieczywo pszenne i czerstwe, drób, cielęcina oraz ryby. Potrawy powinny być gotowane, pieczone w folii lub grillowane.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29586 )
Array ( [docId] => 29586 )