Dobre kalorie i złe kalorie
Doktor Philip Lipetz twierdzi, że niektóre produkty, choć zawierają takie same ilości kalorii, to jednak w większym stopniu sprzyjają odkładaniu się tłuszczu, dlatego podzielił on kalorie na dobre i złe. Właściwe są te produkty, które zawierają mniej niż 31 procent kalorii, które pochodzą z tłuszczu oraz te, o indeksie glikemicznym (ilość cukru, jaka powstaje w organizmie po spożyciu określonego produktu) niższym niż posiada sacharoza (cukier stołowy), czyli poniżej 65.
Dobre kalorie nie powodują tzw. syndromu odpowiedzi głodowej. Występuje on w momencie, gdy zaczynasz znacznie ograniczać kaloryczność posiłków. Organizm chroniąc się przed ubytkiem energii magazynuje tłuszcz i w ten sposób tyjesz. Bardzo łatwo to zaobserwować. Osoby z nadwagą jedzą niewiele, a mimo to ich waga praktycznie nie spada, a osoby szczupłe jedzą, ile chcą i nie muszą martwić się tym, że przytyją.
Podstawowe zasady diety dobrych kalorii
Doktor Lipetz zaleca ograniczenie spożywania białka zwierzęcego przez
okres 2 pierwszych tygodni diety, niełączenie tego białka z owocami
oraz węglowodanami. Na śniadanie i jako przekąski możesz jeść jedynie
produkty zawierające dobre kalorie. Znajdziesz je w chudym nabiale
(mleko, twaróg, jogurt naturalny, kefir), rybach morskich (dorsz,
tuńczyk, łosoś, sola), cielęcinie, chudej szynce wieprzowej, drobiu i
wątróbce.
„Dobre” owoce i warzywa to m.in. jabłka, śliwki, truskawki, cytrusy, brzoskwinie, brokuły, kalafior, pomidor, kapusta, seler i por. Spośród węglowodanów możesz spożywać pełnoziarniste pieczywo i makaron, otręby, ryż brązowy oraz kasze. Unikaj tłustych serów żółtych, jaj, tłustego mięsa (dziczyzny, baraniny, wołowiny oraz wieprzowiny), suszonych owoców, awokado, bananów, arbuza, ananasa, marchewki (zwłaszcza gotowanej), kukurydzy, ziemniaków, słodyczy i białego pieczywa.
Warto, abyś podczas diety stosował preparaty witaminowo-mineralne, w szczególności zawierające witaminę A, C i E, magnez, potas i chrom.