Leczenie środkami farmakologicznymi nie zawsze przynosi pożądane rezultaty. Sposób żywienia opracowany przez polską lekarkę opiera się na pewnego rodzaju poście leczniczym. Dzięki okresowej głodówce dostarczysz organizmowi niezbędne enzymy, witaminy oraz makroelementy, odtrujesz go, wzmocnisz i przywrócisz równowagę przemianom w nim zachodzącym.
Sposób żywienia dr Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów. Pierwszy to oczyszczająca dieta warzywno-owocowa. Trwa ona od 10-40 dni, dostarcza około 400-800 kcal dziennie i ma na celu odtrucie organizmu i pozbycie się z niego toksyn oraz substancji szkodliwych oraz uruchomienie mechanizmów odpowiedzialnych za samoleczenie organizmu. Drugi etap to dieta makrobiotyczna, która powinna stać się Twoim sposobem żywienia na co dzień.
Założenia diety dr Dąbrowskiej
W czasie głodówki możesz spożywać jedynie warzywa i owoce. Postaw przede wszystkim na warzywa korzeniowe i liściaste, czyli marchew, buraka, seler (korzeń i nać), pietruszkę (korzeń i nać), rzepę, kapustę (biała, czerwona, pekińska, włoska), brokuły, chrzan, kalafior, pomidory, kabaczka, paprykę, ogórki i cukinię. Nie zapominaj o cebuli, czosnku i porze. Jedz je w postaci soków, surówek, zup, sałatek. Przede wszystkim spożywaj je w wersji surowej lub gotowane na parze.