Odchudzająca tajemnica lodów
Tajemnica skuteczności odchudzającego działania lodów tkwi w zawartym w nich wapniu. Pierwiastek ten zapobiega bowiem gromadzeniu się tłuszczu w komórkach, a co za tym idzie zwiększaniu ich objętości. Według badań łykanie preparatów zawierających wapń pozwala spalić aż 26 proc. kalorii więcej i pozbyć się 38 proc. więcej tłuszczu. W przypadku dostarczania tego pierwiastka z naturalnych produktów jego działanie jest jeszcze skuteczniejsze.
Ponadto wapń pozwala utrzymać zdrowe i mocne kości, przez co zapobiega osteoporozie oraz działa na ośrodki naszego mózgu odpowiedzialne za uczucie głodu. Ale to nie jedyne korzyści wynikające z jedzenia lodów. Wzmacniają one także układ odpornościowy, obniżają ryzyko zachorowania na kamicę nerkową, nadciśnienie oraz łagodzą dolegliwości związane z menstruacją.
Jak komponować posiłki w diecie lodowej
Pomysłodawcami lodowego odchudzania są amerykańscy naukowcy. Podstawowym założeniem jest dostarczanie organizmowi niezbędnych ilości wapnia, zwłaszcza pod postacią produktów naturalnych. Dziennie powinieneś zjadać co najmniej 1000 mg tego pierwiastka.
Stosując dietę lodową kobieta powinna zachować dzienny bilans kaloryczny na poziomie do 1500 kcal, a mężczyzna maksimum 2000 kcal. Zjadasz 3-4 posiłki dziennie i ważne jest, aby w każdym znalazła się porcja białka. Do tego w ciągu dnia zjadasz porcję lodów o wartości nie większej niż 250 kcal. W przypadku kobiet to około 1 szklanki tego smakołyku, a u mężczyzn 1,5 szklanki.