Podstawowe założenia diety orientalnej
Twórcy diety orientalnej połączyli filozofię wzajemnego uzupełniania się pierwiastka żeńskiego Yin i męskiego Yang z założeniami diety niełączenia dr Haya. Tu nie trzeba liczyć kalorii czy uważać na wagę spożywanych posiłków. Tajemnicą jest zachowanie odpowiedniej proporcji pomiędzy rodzajami produktów oraz jak najdłuższe przeżuwanie każdego kęsa.
Ta dieta bazuje na makaronie sojowym i tofu sojowym, oleju sezamowym, sosie rybnym i sojowym, orientalnych przyprawach, grzybach oraz wszelakich rodzajach kiełków. Będąc na diecie orientalnej wręcz wskazane jest, abyś wypijał lampkę czerwonego wina w ciągu dnia.
Podział produktów w diecie orientalnej
W diecie orientalnej zabronione jest łączenie produktów białkowych z węglowodanowymi. Artykuły z tych dwóch grup można jedynie zjadać wraz z produktami neutralnymi. W grupie białkowej znajdują się jajka, soja, ryby, chude mięso, drób, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu oraz owoce morza. Grupa węglowodanowa składa się z owoców świeżych i suszonych, ryżu, makaronu, pieczywa.
Neutralnymi artykułami są warzywa, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, zioła i przyprawy, grzyby, pełno mleczne produkty, kiełki oraz orzechy. Białko powinny przeważać przy obiedzie, natomiast węglowodany wieczorną porą. Dziennie powinnaś zjadać 5 posiłków i wypijać przynajmniej 1,5 l wody niegazowanej. Nie zapominaj również o zielonej i czerwonej herbacie.