Zalety orzechów
Włoskie, arachidowe, laskowe, brazylijskie, nerkowca, pistacje, pinia i wiele innych. Niezależnie od odmiany orzechy uzupełnią Twoją dietę o witaminę E, B1 oraz PP. Znajduje się w nich również błonnik pokarmowy (zwłaszcza w pistacjach), który jest odpowiedzialny za dobrą przemianę materii oraz antyoksydanty. To bogate źródło kwasu foliowego, który powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu w organizmie, zmniejszając ryzyko występowania miażdżycy oraz magnezu, regulującego poziom ciśnienia tętniczego.
Choć orzechy zawierają duże ilości tłuszczów, są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Orzechy poprawiają pracę mózgu, a także odpowiadają za regulowanie poziomu cukru we krwi.
Założenia diety orzechowej
Dieta orzechowa opiera się na zasadzie dodawania orzechów do dań lekkostrawnych i niskokalorycznych. W ten sposób nadamy potrawom wyjątkowy smak, a jednocześnie dostarczymy do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Natomiast drugie śniadanie i podwieczorek powinien składać się z garści mieszanki różnego rodzaju orzechów.