Ponieważ pierwsze dni po zawale serca mogą przebiegać pod znakiem nudności i wymiotów, dlatego wtedy dieta chorego powinna opierać się na posiłkach płynnych w postaci świeżych soków owocowo-warzywnych bez dodatku cukru.
W kolejnych dniach należy przejść na odżywianie produktów lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych z dziennym bilansem energetycznym w granicach 1200 kcal. Wykluczone jest spożywanie dań ciężkostrawnych, produktów wzdymających oraz dodawanie do posiłków soli kuchennej. Należy spożywać 5-6 małych posiłków dziennie, gdyż duże porcje mogą utrudnić oddychanie i znacznie obciążyć pracę żołądka oraz serca.
Po siedmiu dniach od zawału wprowadza się żywienie przeciwmiażdżycowe o dobowej wartości energetycznej na poziomie 1600-2000 kcal oraz dwudziestoprocentowym ograniczeniem spożycia tłuszczów.
Istotnym zaleceniem w diecie pozawałowej jest spożywanie produktów zawierających kwasy tłuszczowych omega-3, czyli tłustych ryb morskich (makrela, śledź, tuńczyk, łosoś), owoców morza, orzechów, siemienia lnianego oraz olejów lnianego, rzepakowego, z pestek dyni oraz z dzikiej róży. Tłuszcze te zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, obniżają poziom trójglicerydów, a zwiększają poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu.