Organizm kobiety a miesiączka
Na kilka dni przed wystąpieniem krwawienia menstruacyjnego, jak i podczas jego trwania zwykle kobiety czują się ociężałe. Narzekają na zaokrąglony brzuch, opuchnięte piersi, obrzęki na nogach oraz bolesne skurcze w okolicach podbrzusza i bóle pleców. W czasie miesiączki na skórze mogą pojawiać się wypryski, włosy wydają się przetłuszczone i prawie niemożliwe do ułożenia. Mogą towarzyszyć jej nudności, wymioty, wzdęcia, zmęczenie oraz huśtawka nastrojów.
Szacuje się, że bolesne miesiączki dotyczą 40 procent kobiet, w tym u 10 procent są one na tyle silne, że nie pozwalają normalnie funkcjonować. Przyczyny bolesnych menstruacji mogą być związane np. ze stanami zapalnymi w obrębie macicy, przerostem jej błony śluzowej, mięśniakami lub torbielami. Wynikają również z uwarunkowań hormonalnych, genetycznych, a także mają podłoże psychiczne.
Dieta łagodząca ból menstruacyjny
Podczas bolesnej miesiączki sięgaj po produkty bogate w żelazo, bowiem uczestniczy on w produkcji krwinek czerwonych. Przy obfitych krwawieniach łatwo o jego niedobór, a co za tym idzie zmniejsza się ilość erytrocytów. W efekcie osłabieniu ulega koncentracja, odporność na wirusy, a Ty czujesz się osłabiona i rozdrażniona. Jedz czerwone mięso, szpinak, wątróbkę, buraki, pieczywo razowe oraz orzechy.
Ważne jest, abyś jadła produkty bogate w wapń, głównie mleko i jego przetwory, W ten sposób zmniejszysz opuchliznę nóg, piersi i twarzy. Nie zapomnij także o suszonych owocach, pomidorach i zielonych warzywach np. brokułach i szpinaku. Dostarczą one potas, który uchroni Cię przed zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej. Zarówno przed, jak i w czasie menstruacji u kobiet występuje wzmożony apetyt na słodkości.