Celiakia, co to takiego
Celiakia zamiennie określana chorobą trzewną jest dziedzicznie uwarunkowanym schorzeniem dotyczącym braku tolerancji przez układ immunologiczny glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie. Gluten prowadzi do uszkodzenia, a nawet całkowitego zaniku kosmków jelita cienkiego, znajdujących się na błonie śluzowej, przez co dochodzi do zaburzeń trawienia i wchłaniania pokarmu przez jelito.
Najczęstszymi objawami i oznakami niealergicznej nietolerancji glutenu są obfite stolce lub zaparcia, bóle i wzdęcia brzucha, brak apetytu, apatia lub nadpobudliwość, depresja, bóle mięśni i stawów, anemia oraz utrata masy ciała. Wyróżniamy celiakię typową, nietypową, niemą oraz potencjalną.
Produkty zakazane przy celiakii
Dieta przy chorobie trzewnej opiera się na całkowitej eliminacji produktów zawierających glutenu, czyli pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa, orkiszu, kamutu, mąk i płatków, ciast i ciastek wytwarzanych z tych zbóż oraz zup i sosów z ich dodatkiem, kaszy manny, kuskus, jęczmiennej, muesli, makaronu pszennego i żytniego, dań mącznych (pierogi, kopytka, naleśniki, pyzy), pieczywa (za wyjątkiem tego, oznaczonego jako bezglutenowe).
Zabronione są też napoje mleczne zawierające słód jęczmienny, piwo, zwykły proszek do pieczenia. Ponieważ gluten może znajdować się również w mięsie mielonym, wyrobach garmażeryjnych, wędlinach, nabiale (zwłaszcza jogurty, które mogą zawierać skrobię), a także słodyczach należy uważnie czytać skład danego produktu przed jego zakupem.