Dieta przy celiakii

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 18-04-2012 r.

Celiakia zwykle kojarzona jest z nietolerancją pokarmową, która dotyczy dzieci. Tymczasem wyniki najnowszych badań naukowych wskazują, że choroba trzewna dotyczy około 2 procent ludności świata. Dieta eliminująca gluten to główny sposób leczenia celiakii.

Celiakia, co to takiego

Celiakia zamiennie określana chorobą trzewną jest dziedzicznie uwarunkowanym schorzeniem dotyczącym braku tolerancji przez układ immunologiczny glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie. Gluten prowadzi do uszkodzenia, a nawet całkowitego zaniku kosmków jelita cienkiego, znajdujących się na błonie śluzowej, przez co dochodzi do zaburzeń trawienia i wchłaniania pokarmu przez jelito.

Najczęstszymi objawami i oznakami niealergicznej nietolerancji glutenu są obfite stolce lub zaparcia, bóle i wzdęcia brzucha, brak apetytu, apatia lub nadpobudliwość, depresja, bóle mięśni i stawów, anemia oraz utrata masy ciała. Wyróżniamy celiakię typową, nietypową, niemą oraz potencjalną.

Produkty zakazane przy celiakii

Dieta przy chorobie trzewnej opiera się na całkowitej eliminacji produktów zawierających glutenu, czyli pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa, orkiszu, kamutu, mąk i płatków, ciast i ciastek wytwarzanych z tych zbóż oraz zup i sosów z ich dodatkiem, kaszy manny, kuskus, jęczmiennej, muesli, makaronu pszennego i żytniego, dań mącznych (pierogi, kopytka, naleśniki, pyzy), pieczywa (za wyjątkiem tego, oznaczonego jako bezglutenowe).

Zabronione są też napoje mleczne zawierające słód jęczmienny, piwo, zwykły proszek do pieczenia. Ponieważ gluten może znajdować się również w mięsie mielonym, wyrobach garmażeryjnych, wędlinach, nabiale (zwłaszcza jogurty, które mogą zawierać skrobię), a także słodyczach należy uważnie czytać skład danego produktu przed jego zakupem.

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa opiera się zbożach typu ryż, kukurydza, gryka, proso, płatki ryżowe, pieczywie i makaronach z mąk bezglutenowych oraz oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa, popcornu, nieprzetworzonym mięsie, rybach, jajkach, mleku i jego przetwory, serze żółtym oraz twarogu nieprzetworzony, olejach roślinne, maśle, margarynie, warzywach i owocach (świeżych, mrożonych, konserwowanych).

Bez obaw można jeść cukier, miód, ciasta i ciastka oznaczone „przekreślonym kłosem”, budynie i kisiele z mąki ziemniaczanej, zupy domowej roboty przygotowane z dozwolonych artykułów. Z napojów nie zaszkodzą herbata, naturalna kawa, wody mineralne, soki owocowe i warzywne, napary ziół.

Z wiekiem oznaki nietolerancji glutenu mogą się zmniejszać, jednak niezależnie od tego dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez całe życie. Uchroni to przed zaburzeniami rozwoju psychofizycznego osoby chorej.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29559 )
Array ( [docId] => 29559 )