Choroba wieńcowa
Choroba wieńcowa znana jest pod kilkoma nazwami. Początkowo mówiono o niej dusznica bolesna lub dławica sercowa. Obecnie powszechnie stosuje się określenie wieńcówka lub choroba niedokrwienna serca. Dotyczy ona niewystarczającego ukrwienia serca, a w związku z tym zbyt małej ilości tlenu. Najczęściej stanowi następstwo zwężenia światła tętnic wieńcowych wywołanego zmianami miażdżycowymi. Dotyczy głównie mężczyzn pomiędzy 40. a 60. rokiem życia.
Może mieć podłoże genetyczne, ale na wieńcówkę ma również wpływ styl życia, zwłaszcza palenie papierosów, siedzący tryb życia, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu, otyłość, cukrzyca, a także spożywanie dużych ilości alkoholu. Charakterystycznym objawem choroby jest piekący ból w klatce piersiowej i problemem ze złapaniem oddechu przede wszystkim w czasie wysiłku fizycznego (zarówno biegu, jak i wchodzenia po schodach).
Dieta przy chorobie wieńcowej
Obniżenie ryzyka wystawienia choroby niedokrwiennej serca, jak i zmniejszenie objawów po jej zdiagnozowaniu opiera się głównie na zmianie stylu żywienia. Dieta przy wieńcówce opiera się na posiłkach o niskiej zawartości tłuszczu i niewielkiej zawartości cukrów prostych. W ciągu dnia powinieneś zjadać 5 nieobfitych posiłków.
Wskazane jest ograniczenie do minimum spożywanie tłustego mięsa (dziczyzny, baraniny, wieprzowiny oraz wołowiny), żółtek jaj, masła, śmietany, słodyczy oraz słoniny, smalcu i boczku. Zamiast nich należy zadbać o to, aby 2-3 razy w tygodniu na Twoim talerzu znalazły się ryby, które dostarczają kwasy omega-3 korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy.