Używki typu kawa, papierosy czy alkohol, leki przeciwzapalne, przedłużający się stres, nieregularne spożywanie posiłków, bakteria Helicobacter Pyroli oraz podłoże genetyczne to najczęstsze przyczyny rozwijania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jej leczenie oparte jest na środkach farmakologicznych oraz odpowiedniej diecie.
Kilka słów o chorobie wrzodowej
Choroba wrzodowa to nadżerki w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, które powodują ból po zjedzeniu posiłku. Jeśli odczuwasz ból 30 minut po jedzeniu prawdopodobnie cierpisz na wrzody żołądka. Ból pojawia się 1-3 godzin po posiłku, nocą lub nad ranem? Ponadto dręczą cię nudności, a w ustach czujesz kwaśny smak? Możesz mieć wrzody dwunastnicy.
Nie ignoruj tych objawów ponieważ nieleczona choroba wrzodowa może stać się podstawą rozwijania się nowotworu.
Podstawy diety przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
Osoba z chorobą wrzodową powinna zjadać 5-6 małych posiłków dziennie i
zadbać o to, aby były one podawane o regularnych porach. Objętość
posiłków ma znaczenie, gdyż duże porcje powodują większe wytwarzanie
soków trawiennych, które dodatkowo podrażniają i uszkadzają ubytki w
błonie śluzowej. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2 godziny.
Ważne jest, aby podawane posiłki nie były zbyt ciepłe, ani też nazbyt
zimne, ponieważ w ten sposób można nasilić bolesne dolegliwości.
Istotna jest także sposób przygotowania posiłków. Produkty należy
gotować, piec w folii lub dusić bez obsmażania. Warto rozdrabniać lub
przecierać artykuły, gdyż to ułatwi ich trawienie.
Zaleca się dietę opartą na pieczywie pszennym, jasnym oraz czerstwym,
jajkach na miękko i w postaci jajecznicy, chudej wędlinie, zupach
zabielanych lub zaciągniętych żółtkiem z dodatkiem lanego ciasta,
grzanek, kaszy manny, kaszy jęczmiennej lub puree. Z mięs należy
wybierać cielęcinę, królika, kurczaka oraz indyka, a z ryb najlepszy
będzie pstrąg, mintaj, dorsz i sola. W grupie zalecanych warzyw znajdują
się marchew, kabaczek, szpinak, szparagi. Mogą być one zjadane w formie
puree, z dodatkiem mąki lub masła.
Co do owoców nie ma większych
przeciwwskazań prócz czereśni, gruszek, agrestów oraz owoców suszonych
i bardzo kwaśnych. Należy pamiętać o obieraniu owoców ze skórki. Dieta
uwzględnia również desery w postaci budyniów, kisieli, galaretek oraz
musów. Oprócz wody (co najmniej 1,5 l dziennie), wskazane jest picie
kawy zbożowej z mlekiem, bawarki, koktajli mleczno-warzywnych i
mleczno-owocowych. W mniejszych ilościach dopuszczalne są herbatki
ziołowe oraz owocowe.