Odwonienie organizmu to jedno z największych i najbardziej niebezpiecznych zagrożeń związanych z zakażeniem rotawirusami, dlatego w pierwszej kolejności należy zadbać o częste uzupełnianie płynów. Wskazane jest picie wody niegazowanej, wody przegotowanej oraz słabej herbaty czarnej bez dodatku cukru. Możesz też pić herbatki z melisy, dziurawca lub rumianku.
Specjaliści zalecają również dostarczanie elektrolitów. Znajdziesz je w soku jabłkowym, specjalnych tabletkach lub proszkach smakowych do rozpuszczenia w wodzie, które są dostępne bez recepty w aptekach.
W przypadku grypy żołądkowej najbardziej wskazana jest głodówka. W ten sposób zmniejszysz ryzyko dodatkowych uszkodzeń śluzówki żołądka. W miarę ustępowania objawów należy przejść na dietę lekkostrawną, uboga w błonnik, gdyż wspomaga on perystaltykę jelit oraz niezawierającą stałych posiłków. Należy wykluczyć surowe owoce i warzywa, pieczywo razowe oraz tłuste mięsa i nabiał. Całkowicie wyklucz mleko i jego przetwory.
Ważne jest, aby posiłki nie podrażniały żołądka, dlatego najlepiej postawić na sucharki, kaszę mannę gotowaną na wodzie, kleik zbożowy i ryżowy, gotowaną marchewkę, rzadki kisiel oraz banany. Wskazane jest również jedzenie musu jabłkowego oraz owoców o ciemnym zabarwieniu, głównie czarnych jagód, czarnych porzeczek, owoców tarniny oraz jeżyn. Zawierają one barwniki antocyjanowe mające właściwości hamujące biegunkę.