Najczęściej mówiąc o wartości energetycznej danego produktu czy potrawy mówimy, że ma ona określoną ilość kalorii. Definicja określa je jako ilość ciepła potrzebną do ogrzania 1 grama wody o 1 stopień Celsjusza. Oznacza się ją skrótem cal. Natomiast skrót kcal to kilokalorie. W jednej kilokalorii znajduje się 1000 kalorii.
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne każdego człowieka uwarunkowane jest wiekiem, płcią, wagą, wzrostem, a także stylem życia i rodzajem wykonywanej pracy. Mianem osoby bardzo aktywnej określa się kogoś, kto wykonuje ciężką pracę fizyczną lub poświęca na aktywność fizyczną godzinę i więcej w ciągu dnia. Osoba aktywna ma pracę wymagającą ciągłego ruchu lub ćwiczy około godziny każdego dnia. Średnio aktywnym jest ktoś, kto ma pracę siedzącą oraz ćwiczący 3 razy w tygodniu. Do mało aktywnych osób zalicza się ludzi, którzy prowadzą siedzący tryb życia i nie podejmują żadnej aktywności fizycznej.
Naukowcy twierdzą, że średnie dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla kobiet wynosi 2000 kcal, a mężczyzn 2500 kcal.
Wskaźnikiem, który pozwoli Ci obliczyć, ile kalorii dziennie potrzebujesz, aby zachować podstawowe funkcje organizmu w spoczynku jest BMR (z ang. Basal Metabolic Rate), czyli wskaźnik podstawowej przemiany materii. Jeśli jesteś kobietą obliczysz go w następujący sposób:
BMR (kcal)= 665,09 + (9,56 x masa ciała w kilogramach) + (1,85 x wzrost w centymetrach) - (4,67 x wiek w latach)
Dla mężczyzn wzór na BMR wygląda inaczej:
BMR (kcal) = 66,47+(13,75 x masa ciała w kilogramach)+(5x wzrost w centymetrach) - (6,75 x wiek w latach)