Grupa krwi 0
Osoby z najstarszą grupą krwi określane są mianem „myśliwych”. Mają silny układ odpornościowy i pokarmowy oraz dobry metabolizm. Odznaczają się także wysoką wytrzymałość fizyczną i psychiczną. U osób z grupą 0 skłonność do tycia powoduje głównie niedoczynność tarczycy, która jest wynikiem niskiego poziomu jej hormonu.
Osoby z tą grupą krwi powinny ograniczyć produkty mleczne oraz zbożowe, jasne pieczywo, makarony, czarną herbatę, kawę, ziemniaki oraz rośliny strączkowe. Wskazane jest natomiast chude mięso, ryby, owoce morza, liściaste warzywa zielone oraz woda mineralna.
Grupa krwi A
Osoby z tą grupą krwi to tzw. „rolnicy” ze względu na słabą odporność układu immunologicznego narażone są na liczne infekcje oraz choroby nowotworowe. Podstawą diety u takich osób są produkty pochodzenia roślinnego. Sposób żywienia zbliżony jest do diety wegetariańskiej.
Ograniczeniu, a nawet wykluczeniu powinno ulec mięso i jego przetwory, ponieważ spowalniają one metabolizm i przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej. W minimalnym stopniu „rolnicy” powinni również jeść nabiał, pić piwo oraz napoje gazowane. Niezbędnymi produktami są u nich warzywa, owoce, produkty sojowe, owoce morza, ryby oraz oliwa z oliwek.
Grupa krwi B
Osoby z tą grupą krwi mają zrównoważony charakter i bardzo wytrzymały układ odpornościowy. Nie są podatne na choroby serca i nowotwory. Dieta grupy B powinna być urozmaicona oraz zrównoważona. Produktami zalecanymi są: dziczyzna, baranina, jagnięcina i mięso z królika, a także ryby, sery, owoce – banan, ananas, śliwki, warzywa – brokuły, kalafior, kapusta, marchew, ziemniaki, otręby ryżowe, nabiał.
Grupa ta powinna się wystrzegać mięsa typu kurczak, wieprzowina, kaczka, otrąb pszennych, owoców morza – raki, małże, produktów z mąki żytniej i pszennej, kukurydzy, granatów i awokado.