Podstawowe założenia diety koktajlowej
Czas stosowania diety koktajlowej, ze względu na niski bilans kalorii spożywanych w ciągu dnia, nie powinien przekraczać dwóch tygodni. Podczas diety musisz całkowicie wykluczyć z menu tłuste mięsa, wędliny oraz nabiał, potrawy smażone i wędzone, ponieważ duża zawartość tłuszczu hamuje działanie witamin. Ponadto nie możesz jeść słodyczy, produktów o wysokiej zawartości konserwantów, a także pić alkohol i napojów gazowanych. Do minimum ogranicz picie kawy i mocnej herbaty. Sałatki przyprawiaj oliwą z oliwek lub olejem lnianym.
W ciągu dnia spożywasz 5 posiłków z tym, że przed śniadaniem, obiadem i kolacją wypijasz porcję koktajlu. Ponieważ są one sycące w czasie diety w menu powinny znajdować się głównie gotowane warzywa, chude mięso i ryby. Potrawy możesz uzupełniać niewielkimi ilościami ciemnego pieczywa, brązowego ryżu i kaszy gryczanej. Możesz również wypijać koktajl jako przekąskę między posiłkami. W celu uniknięcia efektu jo-jo po zakończeniu diety staraj się zastępować jeden posiłek koktajlem.