Jak komponować posiłki na diecie jodowej

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 16-05-2012 r.

Przedłużające się zmęczenie, problemy ze skórą, podatność na infekcje, przybieranie na wadze mimo zbilansowanej diety, a także brak witalności może oznaczać, że w Twoim organizmie nie ma dostatecznej ilości jodu. Zadbaj o uzupełnienie swojego menu w produkty zawierające ten cenny pierwiastek.

Jod w organizmie

W naszym organizmie znajduje się 30-50 miligramów jodu, z czego najwięcej, bo aż 70 procent zmagazynowane jest w gruczole tarczycy, ze względu na wspomaganie jej w produkcji hormonów. Pierwiastek odkryty na początku XIX wieku ma wpływ na kondycję włosów, skóry, paznokci oraz zębów, stanowi tarczę ochroną przed groźnymi skutkami działania materiałów radioaktywnych, a także odpowiada za spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.

Niedobór tego pierwiastka objawia się zmęczeniem, obniżeniem odporności, apatią, bezsennością, przybieraniem na wadze, podwyższeniem poziomu cholesterolu, pojawieniem się wola, a w najgorszym przypadku może przyczynić się do powstania raka tarczycy. U dzieci powoduje obniżenie zdolności koncentracji, a w okresie dojrzewania hamuje wzrost oraz rozwój fizyczny. Z kolei nadmiar jodu w organizmie skutkuje upośledzeniem funkcji tarczycy, zaburzeniami gospodarki hormonalnej, a u dzieci uszkodzeniami tarczycy.

 

Jod w diecie

Aby utrzymać poziom jodu na odpowiednim poziomie i zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie dorośli powinni przyjmować około 200 mikrogram jodu dzieci do 120 mikrogram, a młodzież 150. Najcenniejszym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie (mintaj, dorsz, halibut, łosoś, sardynki), owoce morza oraz glony. Codzienną dietę uzupełnij również o jaja, kefir, maślankę, ser typu gouda, brązowy ryż, a także pieczywo razowe, żytnie i chrupkie.

Wybieraj warzywa i owoce pochodzące z terenów bogatych w jod, głównie nadmorskich. Każdego dnia powinieneś zjadać dwa posiłki z produktów zawierających jod. Pij wody z dużą ilością jodu oraz napary z morszczynu.

Do przyprawiania dań stosuj sól jodowaną, jednak uważaj, aby nie spożywać jej w nadmiernych ilościach, ponieważ podwyższa ona ciśnienie krwi.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29634 )
Array ( [docId] => 29634 )