Przedłużające się zmęczenie, problemy ze skórą, podatność na infekcje, przybieranie na wadze mimo zbilansowanej diety, a także brak witalności może oznaczać, że w Twoim organizmie nie ma dostatecznej ilości jodu. Zadbaj o uzupełnienie swojego menu w produkty zawierające ten cenny pierwiastek.
Jod w organizmie
W naszym organizmie znajduje się 30-50 miligramów jodu, z czego najwięcej, bo aż 70 procent zmagazynowane jest w gruczole tarczycy, ze względu na wspomaganie jej w produkcji hormonów. Pierwiastek odkryty na początku XIX wieku ma wpływ na kondycję włosów, skóry, paznokci oraz zębów, stanowi tarczę ochroną przed groźnymi skutkami działania materiałów radioaktywnych, a także odpowiada za spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.
Niedobór tego pierwiastka objawia się zmęczeniem, obniżeniem odporności, apatią, bezsennością, przybieraniem na wadze, podwyższeniem poziomu cholesterolu, pojawieniem się wola, a w najgorszym przypadku może przyczynić się do powstania raka tarczycy. U dzieci powoduje obniżenie zdolności koncentracji, a w okresie dojrzewania hamuje wzrost oraz rozwój fizyczny. Z kolei nadmiar jodu w organizmie skutkuje upośledzeniem funkcji tarczycy, zaburzeniami gospodarki hormonalnej, a u dzieci uszkodzeniami tarczycy.
Jod w diecie
Aby utrzymać poziom jodu na odpowiednim poziomie i zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie dorośli powinni przyjmować około 200 mikrogram jodu dzieci do 120 mikrogram, a młodzież 150. Najcenniejszym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie (mintaj, dorsz, halibut, łosoś, sardynki), owoce morza oraz glony. Codzienną dietę uzupełnij również o jaja, kefir, maślankę, ser typu gouda, brązowy ryż, a także pieczywo razowe, żytnie i chrupkie.
Wybieraj warzywa i owoce pochodzące z terenów bogatych w jod, głównie nadmorskich. Każdego dnia powinieneś zjadać dwa posiłki z produktów zawierających jod. Pij wody z dużą ilością jodu oraz napary z morszczynu.
Do przyprawiania dań stosuj sól jodowaną, jednak uważaj, aby nie spożywać jej w nadmiernych ilościach, ponieważ podwyższa ona ciśnienie krwi.